Кои професии могат да изчезнат в близките 10 години?

1
Много класически професии ще бъдат изправени пред сериозна еволюция, казва Александър Сафонов
Много класически професии ще бъдат изправени пред сериозна еволюция, казва Александър Сафонов

В близко бъдеще ще видим, че самолетът може да бъде пилотиран от един човек​

В живота има все по-малко професии, които, след като сте ги научили веднъж, можете да ги работите, докато се пенсионирате. Вече такива професии са единици. Сред тях са професиите на лекаря и учителя, пише вестник "Российская газета".

Много класически професии ще бъдат изправени пред сериозна еволюция, казва Александър Сафонов, заместник-ректор на Финансовия университет към правителството на Руската федерация. По-специално, според него, такава масова професия като счетоводител ще остане, но ще придобие други задачи.

"В крайна сметка счетоводителят не е просто счетоводител на разходите и приходите, той е човек, който оценява ефективността на разходите по определени компоненти на себестойността. Той ще придобие все повече ролята на одитор, данъчен консултант. И никоя програма за компютърно банкиране няма да го замени, тъй като финансите са нещо много лично", подчерта Сафонов в интервю за "Российская газета", цитиран от "Фокус".

Всеки специалист, ако иска да остане компетентен и конкурентоспособен на пазара, трябва да добави нови познания, отбелязва експертът. Според него масовите професии, като шофьор, ще бъдат под сериозна заплаха през следващите десет години.

"Вече системите за автопилот се тестват в много страни. Това се дължи не само на развитието на "мозъка" на автомобила, но и на система за позициониране, която взаимодейства с мобилните комуникации. Например, възможно е напълно да се автоматизира метрото и да се управлява без човешка намеса. Същото се очаква за дизеловите и електрически локомотиви, трамваите, тролейбусите и автобусите.

Представителите на тези професии вече трябва да помислят какво могат да правят, ако електрониката заеме тяхното място. Вижте какво се случи в авиацията. Ако по-рано екипажът на самолет се състоеше от 5 души - трябваше да има механик, щурман (и радист), сега са достатъчни двама участници в процеса, които натискат бутоните. Всичко е толкова автоматизирано. И в близко бъдеще ще видим, че самолетът може да бъде пилотиран от един човек. Тъй като компютърните технологии се развиват много бързо", каза Сафонов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук