Кирил Петков си сложи розови очила за проблемите с бежанците

1
Кметовете са оставени сами да се оправят, разкритикуваха депутати
Кметовете са оставени сами да се оправят, разкритикуваха депутати Снимка: БТА

Кметовете са оставени сами да се оправят, разкритикуваха депутати

Премиерът Кирил Петков счита координацията между институциите по отношение на бежанската вълна от Украйна за добра, въпреки видимото забавяне на институциите и липсата на единна информация за възможностите за подкрепа.

В отговор на въпрос от групата на ДПС премиерът Петков обяви, че в Министерския съвет е създаден щаб, а институциите са показали, че могат да работят, предаде в.СЕГА.

На границата се инсталират пунктове, които издават документи за временно пребиваване в България. Всеки украинец получава номер, който може да използва като документ. Създадена е организация в Министерство на туризма, което поддържа база данни с всички хотели и налични легла, хората се насочват в координация с областните управи. Подготвена е схема с обезщетение от 40 лв. на човек на ден за настаняване. Имаме и платформа с работодателите за бърза интеграция на пазара на труда“, обяви Петков.

Той посочи конкретно и министерствата на образованието и здравеопазването, които създават организация за достъп до образование и здраве, като не спомена социалното министерство. 

Всички тези услуги са на практика невидими от страниците на съответните институции. На сайта на туристическото министерство по тема "Украйна" има просто отразени новини от различни изяви на екипа на министерството. На страницата на социалното министерство има информация за достъп до пазара на труда, но тя е от 28 февруари. От 28 февруари е и информацията за начина на пребиване в България, публикувана на сайта на Държавната агенция за бежанците.

В същото време на 4 март в официалния вестник на ЕС бе публикувано решението на Съвета на ЕС за въвеждане на временна закрила за бежанците от Украйна, което въвежда съвсем различна правна рамка за задълженията на страните-членки и правата на бягащите от войната. Подробна и редовно актуализирана информация се поддържа единствено на сайта на външно министерство

Не е ясно и кой точно влиза в създадения от Министерския съвет кризисен щаб. Пред „Сега“ кметове се оплакаха, че координацията с новите областни управители върви трудно, защото много от тях не познават добре мрежите в регионите и се ориентират едва сега. „Добре, че има голяма самоорганизация от страна на обикновени граждани и неправителствен сектор и че имаме някакъв опит от ситуация за действие в условия на бедствия“, коментира пред „Сега“ кмет на голям областен град, приел първи групи бежанци. Първи в сформирането на кризисни щабове бяха именно общините по Черноморието.

КОРИДОР

От ДПС също разкритикуваха кабинета за координацията, макар да похвалиха правителството за успеха да върне в България 190 души от Украйна (160 по информация на движението).

"След добрата работа по извеждане на тези хора тук на място в България се оказа, че координация няма. Чакали са няколко часа на границата, включително за ковид тестове. Прехвърлени са за настаняване на институции без пряка отговорност към този процес. Нямало е зелен коридор вътре в България. Сега същото се случва и с останалите бежанци – кметовете са оставени някак да се справят", разкритикуваха от ДПС.

МС ЩЕ ОБСЪЖДА ИЗПРАЩАНЕ НА ПОВЕЧЕ АВТОБУСИ ЗА БЕЖАНЦИ

Министерският съвет ще обсъди възможността да бъдат изпратени повече български автобуси, които да извозват украински бежанци от границата между Молдова и Украйна. Това съобщи външният министър Теодора Генчовска на брифинг заедно с колегата ѝ от Молдова Николае Попеску.

"Обсъдено е България, заедно с Румъния и Молдова, да направят съвместни пунктове на молдовско-румънската граница, където екипи да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България", каза Генчовска.

А Попеску е поставил въпроса за необходимостта от допълнителни автобуси, който ще бъде разгледан от МС.

"България заявява подкрепата си за европейската перспектива на Украйна, но и за европейските аспирации на Молдова и Грузия", каза още Генчовска, която по-късно днес ще отиде в град Тараклия, където има българска общност. На връщане оттам, в правителствения самолет при Генчовска ще могат да се качат българските граждани, пожелали да напуснат Молдова. Те са около 70 човека.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    123
    Каква Еврогейска перспектива за Украйна , че не ми е ясно ? Нито нато нито европа ще помирише усраина. Неадекватни глупаци. 6,50 лв. е дизела за камиони в Германия. Русия е на косъм да дръпне шалтера на северен поток 1 и тогава КРАЙ. Глупаци неадекватни.. хахахаха перспектива ..... хахаха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари