Какво пишат в Германия за вчерашния протест в България

3
Ди Велт: "Протестите са насочени срещу министър-председателя Бойко Борисов, когото демонстрантите обвиняват в корупция и близост с олигарси“
Ди Велт: "Протестите са насочени срещу министър-председателя Бойко Борисов, когото демонстрантите обвиняват в корупция и близост с олигарси“ Снимка: Дойче Веле

"Бедна страна, в която малцина олигарси контролират голяма част от икономиката": с такива обяснения започват много от днешните статии за България в чуждестранните медии, пише Дойче Веле 

Ето как отразяват вчерашния протест в София:

В кореспонденция на германския „Ди Велт“ за пореден път четем следните констатации: „България е смятана за най-бедната страна в ЕС, където корупцията е най-силно разпространена. И където малцина олигарси контролират голяма част от икономиката“.

"Заради предполагаеми връзки с могъщи олигарси"

Германският вестник преразказва случилото се през вчерашния ден, а по повод проекта за конституция пише: „Наблюдатели се съмняват, че правителството ще успее да събере необходимите 160 гласа, за да изкачи следващото стъпало на процедурата. Критиците упрекват Борисов, че конституционната реформа не предвижда по-строг контрол над главния прокурор. Към сегашния главен прокурор Иван Гешев също са отправени искания за оставка заради предполагаеми връзки с могъщи олигарси“.

За желаната от Борисов нова конституция пише и Клеменс Ференкоте, кореспондент на германската обществено-правна медия ARD: „С това предложение Борисов се опитва да печели време. Ще се обсъжда една конституция, която в еднаква степен се натъква на съпротива както сред демонстрантите, така и от страна на президента“.

Конфронтацията между Борисов и Радев присъства като тема и в редица други кореспонденции за положението в България, на което през последните 24 часа отделят внимание всички германски медии. Ето няколко заглавия. "Цайт": „Президентът Румен Радев иска разпускане на парламента“. ФАЦ: „Изстъпления по време на антиправителствена демонстрация в България“. „Дойчландфунк“: "Демонстрантите отново поискаха оставката на Борисов“.

В брюкселското електронно издание „Юрактив“ става дума и за някои европейски измерения на българската политическа криза. „Протести на българи, които живеят в чужбина, имаше на няколко континента. В Брюксел група протестиращи се опита да се срещне с председателя на Европейската народна партия (ЕНП), но не успя. Протестиращите оповестиха своето открито писмо срещу подкрепата, която ЕНП оказва на ГЕРБ.“ Авторът на статията Георги Готев пише още: „Сред европейските политически семейства с най-силен глас протестите на българите срещу Борисов поддържат Зелените. Изненадващо социалдемократите са се снишили. Българската социалистическа партия, най-влиятелната опозиционна сила, се държи на дистанция от протестите“.

"Тежки сблъсъци"

Разбира се, всички чуждестранни медии, които отразяват случващото се в България, излагат и фактите от вчерашния ден. Ето как ги обобщава германският „Ди Велт“: „В българската столица София се стигна до тежки сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицията пред сградата на парламента. По време на протестите в сряда бяха ранени най-малко 55 души, съобщават властите. Съобщава се още, че са арестувани най-малко 95 души. Протестите са насочени срещу министър-председателя Бойко Борисов, когото демонстрантите обвиняват в корупция и близост с олигарси“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари