Д-р Аспарух Илиев: За да работи здравната система добре, не трябват големи, а умни промени

1
"Огромна илюзия е, че осигуровките в България са големи", категоричен е медикът
"Огромна илюзия е, че осигуровките в България са големи", категоричен е медикът Снимка: Фейсбук

Немската здравна система е един добър пример за ефекта на малките промени

Една от особеностите й е достъпът до специалисти в извънболничната помощ без задължително преминаване през домашния лекар. През периода на управление на кабинета на Шрьодер, министър на здравеопазването е Ула Шмид. Тогава се въвежда такса за преглед от 10 евро независимо от това дали си застрахован и къде.

На домашния лекар тази такса се плаща веднъж на тримесечие и ако тя/той ти даде направление, посещаваш всеки специалист безплатно. Тази малка мярка "канализира" системата и разходите, довеждайки държавните каси до излишък в края на годината.

След отмяната няколко години по-късно на тази финансова бариера системата започва да преразходва, като тази година недостигът е повече от 17 милиарда евро. За информация - процентно за държавно-осигурено здравеопазване в Германия наетите хора заплащат близо 8% от заплатата (още толкова заплаща работодателят), докато самонаетите - цялата сума (малко под 16%) сами, но не повече от около 930 евро на месец.

Заключението - за да проработи една система добре, не е задължително да се правят големи промени, а умни промени. Заключение 2 - огромна илюзия е, че осигуровките в България са големи.

д-р Аспарух Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари