Какво да сложим на трапезата за Игнажден?

1
Днес се месят колачета за всеки член от семейството
Днес се месят колачета за всеки член от семейството

Поверията, свързани с Игнажден, са много.

Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо. Празникът се нарича още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. На този ден Слънцето се обръща към пролет и лято, но все още е в най-далечната си точка. Вярва се, че огньовете, които се палят на земята, са вид слънчева магия. Те символизират слънчевия диск и помагат на слънцето да свети по-силно.

На Игнажден се месят колачета за всеки член от семейството. Първата щипка от тестото се суши за цяр. Старите българи са вярвали, че помага при болки в стомаха и бодежи в сърдечната област. С втората се прави кръст над вратата. Жените пазят квас – от 19 декември до Василовден. Квасът се суши на вятър, а после с него се лекуват всякакви болести. С хляб, замесен с този квас, жените привличат мъжете си, а момите – младежите.

На Игнажден се коли прасето, но трапезата е постна.

На празничната вечеря стопанинът разчупва обредна пита. У когото остане по-голямото парче от питата, у него ще е късметът. Готвят се сарми. Варят се заедно жито и царевица, за да има берекет.

Домакинята избира за всеки член от семейството по два ореха, оставя ги в паница, изработена от пръст, да стоят до Бъдни вечер, когато по тях се гадае за здраве и късмет.

Не се става от трапезата по време на ядене.

Предлагаме ви рецепта за Игнажденски колачета.

Продукти

За закваската

10 гр.мая

40 мл.хладка вода

1 ч.л.захар

¾ с.л.брашно

За тестото

320 гр.брашно

200 мл.хладка вода

1 ч.л.оцет

1 ч.л.сол

1 ч.л.захар

3 с.л.олио

Направете си закваската,като в купичка разтворете маята в 40 мл.хладка вода.Към сместа прибавете една чаена лъжица захар и ¾ с.л.брашно. Завийте закваската с чиста кърпа и приберете на топло за около 15/20 минути или докато удвои обема си. В купа пресейте брашното,направете кладенче и в него сипете закваската,една чаена лъжица сол,една чаена лъжица захар,една чаена лъжичка оцет,три супени лъжици олио и двеста милилитра хладка вода. Замесете меко и гладко тесто,да не лепне по ръцете.

Намажете тестото с една чаена лъжица олио и го поставете в купа. Покрийте купата с тестото с чиста кърпа и я приберете на топло за около час. Премесете тестото и го разделете на части.Премесете всяка част и я оставете да почине за около десет минути. Върху набрашнен плот разточете всяка част от тестото една по една  на тънки правоъгълни кори. Намажете ги с олио,поръсете  със смес от семена,мак,сусам,навийте на руло и оформете по ваш избор.

Оформете колачетата и ги оставете да починат за около 20 минути на топло. Намажете ги с олио и по желание поръсете с шарена сол или семена. Изпечете колачетата в нагряна фурна на 210 градуса до леко зачервяване. Да ви е сладко!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари