Как търговците ще преизчислят лева в евро?

1
Няма да има закръгляне на цените, декларират от търговските вериги
Няма да има закръгляне на цените, декларират от търговските вериги

Няма да има закръгляне на цените, декларират от търговските вериги

Все по-близо изглежда моментът, в който левът ще бъде сменен от еврото. По-голямата част от представителите на бизнеса в България твърдят, че вече са подготвени за приемането на еврото у нас. Въпреки все още неизвестната дата и година, в които ще влезем в еврозоната, компаниите вече се подготвят. Това заяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Николай Вълканов по време на среща в София между представители на бизнеса и медиите.

"Компаниите членове на СМТ са много напреднали в своята подготовка. За разлика от други части на българската икономика търговските вериги запазват своята добра форма", каза Вълканов.

Той допълни, че несигурността около графика за въвеждане на еврото в България обаче генерира разходи за компаниите, които харчат, за да бъдат в готовност за промяната.

Търговските вериги са стартирали подготовка за еврото още през 2023 година.

Въпреки слуховете за спекулация и закръгляне на цени след влизането ни в Еврозоната, представителите на големите тъговски вериги са категорични, че поне в техните магазини това е напълно невъзможно да се случи, пише money.bg.

Основната причина за това е, че цените се обръщат чрез механичен алгоритъм и преетикетиране.

"Има ясно разписани правила за превалутирането и от тях няма да се мръдне и милиметър", заяви Николай Вълканов.

Статистиката за държавите, които са влезли в еврозоната през последните години показва, че инфлационната динамика не се различава генерално от динамиката в световната икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Еееее
    Как може олио 1л. от 6лв. през 22-23г., да стане 2-3лв. през 24-та. Е това, ако не е спекулация, здраве му кажи.
  • 4
    2
    Буци
    Сещам се как, като си знаем манталитета
  • 8
    1
    фена на Путин
    Всички до един лъжат. Ще се спекулира с цените на умирачка. Никой няма да контролира никого, защото няма нито една работеща институция. Ще го ядем немит на пълни обороти. Запомнете ми коментара.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари