Парламентът отхвърли провеждането на референдум за еврото

1
Основният аргумент против него е, че България вече е подписала договор за влизане в еврозоната
Основният аргумент против него е, че България вече е подписала договор за влизане в еврозоната Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Основният аргумент против него е, че България вече е подписала договор за влизане в еврозоната

Народното събрание отхвърли предложения референдум на "Възраждане", който би блокирал членството на България в еврозоната до 2047 г.

„За“ провеждане на такова обществено допитване гласуваха 68, „против“ – 98, а 46 бяха „въздържали се“, информира Actualno.

Според решението, взето в последния възможен момент за произнасяне от парламента, в България няма да се проведе референдум с въпроса:

"Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?"

Партията на Костадин Костадинов внесе подписка за допитване, за която ГРАО установи, че са събрани валидните над 400 хиляди подписа. Искането се прави в момент, когато на страната ѝ предстои да се присъедини към единната европейска валута, след като през 2020 г. влезе в известния като "чакалня за еврозоната" Механизъм на валутните курсове (ERM II). Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 г. беше отложена като възможна дата, сега България се готви за евро от 2025 година.

"Сериозни последици за България"

Преди няколко дни в правна комисия конституционните експерти, които бяха поканени - Наталия Киселова и Пламен Киров, казаха, че исканият от "Възраждане" референдум противоречи на Конституцията. Дадоха и аргументи, като основният е, че присъединяването на България към еврозоната е част от подписания и ратифициран от България договор за членство в Европейския съюз.

"При провеждане на референдум срещу еврото може да има сериозни последици за България", предупреди по време на дебатите управителят на БНБ Димитър Радев.

По думите му в предложението на "Възраждане" за допитване до народа по темата има противоречие с международните договори, които България е подписала с ЕС. Противоречия има и с българското законодателство. Нещо повече - по думите му въвеждането на лева като "единствена валута" ще торпилира съществуващата сега по закон неограничена обмяна на левове срещу евро, която е записана във валутния закон.

Дебатът

За важността на темата дебатите бяха по-скоро вяли. В тях основни действащи лица, очаквано, бяха депутатите от "Възраждане".

"В момента това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без абсолютно никаква юридическа обосновка", коментира Деян Николов, вносител на подписите в парламента.

"Това което казвате, е, че той противоречи на законовото ограничение, че вече по ратифицирани международни договори не можем да питаме народа си за тях, само че не посочвате кой е точно този международен договор и кой е членът, който нарушаваме", посочи той.

Колегата му Петър Петров, крещейки от трибуната на Народното събрание, нападна председателя на правната комисия Стою Стоев, че предлага на народните председатели да гласуват "парцал" за проекторешението депутатите да не подкрепят референдума за еврото.

Петров се закани още, че "Възраждане" ще сезират Конституционния съд, ако референдумът не бъде подкрепен. Той дори отсече, че много би се радвал друг депутат да стане председател на ресорната парламентарна комисия вместо Стою Стоев.

Явор Божанков от ПП-ДБ (бивш депутат от БСП) заяви, че всички експерти конституционалисти са казали, че Народното събрание трябва да осъществи предварителен контрол относно референдума. Според него той е опасен и застрашава финансите на държавата. Божанков не вярва, че истинските автори на идеята за обществено допитване са от българска партия, а по-скоро са "от някой кремълски режим".

"Няма случай в Европа за проведен референдум след присъединяване към единния банков съюз - това го казва Българската народна банка", допълни той.

Йордан Цонев от ДПС припомни как левът още от края на миналия век е вързан към германската марка, след което и към еврото. "Като си плащате за апартамент, в лева ли плащате?", пита реторично той.

"Възраждане", БСП и ИТН ще подкрепят волята на 604 хиляди души, но има и други - ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС, които ще се подчинят "на чужда воля", заяви лидерът на проруската партия Костадин Костадинов и отново заговори за "български национален интерес". "Има убеждение тук, че този референдум ще бъде спечелен, тогава го допуснете и го спечелете", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    Ама
    Как ще искат парата дето я кръдът трябва да я озоконят .всяка смяна на пари води до немотия помним Костов с хилядите ядохме мазния сега без плюнка пак. Редно е да ме питате ас и целия народ сме ваши работодатели ние с нашия глас .
  • 5
    9
    ама сега
    това че сме с лев, а не с евро било московска направа?!? ама верно?!? че ние като бяхме в сив си бяхме с лев, а не с рубла бе, страшна опорка!
  • 6
    8
    абе
    да попитам умнокрасивите, след като днеска техните дупетати рекоха в парламента, че народът се е произнесъл за еврото с това, че е гласувал за тях, те били мнозинство и са заявили преминаване в евро, защо тогава ги е страх от референдума, нали на него ще си затвърдят резултата, или ... не?!?
  • 0
    7
    Недоумяващ
    Странно,когато гласувахме за референдума,организиран от Слави,при много по голям резултат не се прие и толкова.Нямаше такъв вой,такова плюене и недоволство и активация на тролове.Защо питам се,тогава ли бяхме по глупави или сега?Вярно,Слави на следваше политиката на Москва,дали е това?
  • 14
    6
    До 1
    Кой ти го внуши това,Импексова,Копейкин или Микрофанова??
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари