Левон Хампарцумян: Левовете остават вечно обменяеми, дори след гратисния период от въвеждане на еврото

1
Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това, отсече банкерът
Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това, отсече банкерът Снимка: Левон Хампарцумян / Facebook

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това, отсече банкерът

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.

Банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго, това според него има смисъла и на "геополитическа котва", предаде БНР.

"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас."

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи."

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян в предаването "Преди всички". По думите му, "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете, "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това, ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната."

Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Какво мислят жителите на София:

"Не би трябвало по никакъв начин да се отрази на доходите."

"Няма да сме добре. Надявам се да не влезе другата година. Не мисля, че ще е добра идея еврото. Има вероятност да влезем на друг курс."

"Живея с надеждата, че ще се отрази положително."

"Ще се отрази драстично на домакинствата. Ще повлияе отрицателно. Със сигурност ще станем по-бедни."

"Дори ще има частично минимално намаляване на цените."

"Няма да се отрази по никакъв начин. Имам наблюдение за прибалтийските държави. Услугите ще се увеличат, ще се уеднаквят с европейския пазар, защото в България са много евтини. Може би ще се закръгли до 2 лева едно евро, но в никакъв случай нещо фрапиращо."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    4
    До 1
    Църволане,Църволане,не виждаш ли,че никой на ви бръсне за сл..ва в Парламента или точно това те дразни...
  • -11
    3
    До 2
    Прав си, но такива като оня питек от първия коментар освен повърните на копейкин у фейса и руска телевизия други източници на информация не ползват. Информационната кампания вече започна, от януари догодина сме в еврозоната, но вместо да се опитват да разберат нещо, тъпите копейки бълват простотията си. Ще им гледаме сеира на 1.01.2025:)))))
  • -7
    2
    Ха ха ха
    И като си имаме наша валута, но тя е в борд с твърд курс каква икиномическа полза има от нея? Смисъла да имаш собствена валута е да можеш да я обезценяваш или оскъпяваш според интереса на държавата и икономиката. В случая обаче ние не можем да го правим, защото се наиграхме 1997г. Очевидно пишман патриотите обаче не могат да ги осмислят тези неща и освен да викат "Булгар, булгар" друго не правят.
  • 12
    1
    Пърцоляне,
    Капут арменски, кой ти каза, че ще приемем шибаното ви €вро? Да ти припомня, че България и българите си имаме наша си валута, наречена ЛЕВ, ако те е хванала деменцията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари