Парламентът прекрои Закона за БНБ заради еврозоната

0
Депутатите подготвят страната за приемането на еврото като национална валута и отпадането на валутния борд
Депутатите подготвят страната за приемането на еврото като национална валута и отпадането на валутния борд Снимка: БНБ

Депутатите подготвят страната за приемането на еврото като национална валута и отпадането на валутния борд

Фундаментални промени в Закона за Българската народна банка одобри днес Народното събрание във връзка с планираното влизане на страната ни в еврозоната. Целта на управляващите е това да се случи от 1 януари 2025 г. Поправките отчитат факта, че тогава България ще замени лева с еврото като национална валута, а режимът на валутен борд, в който икономиката се намира от 1997 г. насам, ще отпадне.

В новия закон се посочва, че валутата на България ще бъде еврото от момента, в който се присъединим към еврозоната. От тогава нататък БНБ ще емитира и пуска в обръщение евробанкноти и евромонети. Левът ще остане в историята, отбелязва вестник СЕГА.

В условията на валутен борд функциите на БНБ при определянето на паричната политика бяха ограничени. С новия закон тези рестрикции отпадат и тя отново ще може да изпълнява функциите, които са обичайно присъщи на централните банки. Същественият момент тук е, че БНБ ще трябва да следва политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), която управлява еврозоната. България, разбира се, ще разполага с възможност за влияние, дотолкова доколкото управителят на БНБ ще участва с право на глас в управителния съвет на ЕЦБ.

БНБ ще трябва да внесе 100 милиона евро в капитала на ЕЦБ, както и да депозира в евробанката 960 милиона евро от валутните си резерви. Това ще е прекият разход от влизането в еврозоната.

Въведоха се промени и в управлението на резервите на БНБ. Сега действащият закон позволява те да се инвестират в инструменти, които са получили една от двете най-високи оценки за качество от две международно признати агенции за кредитен рейтинг. Вече ще се позволява да се извършват сделки с инструменти, които имат една от трите най-високи оценки. Това на практика разширява възможностите на БНБ да действа на пазара, като участва в операции с по-висока доходност, но и с по-висок риск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари