Как кафето влияе на мозъка ни?

0
Проведени са ЯМР изследвания, които показват директно ефектите върху мозъка
Проведени са ЯМР изследвания, които показват директно ефектите върху мозъка

Проведени са ЯМР изследвания, които показват директно ефектите върху мозъка

Ново проучване разширява повече информацията за ефектите на кафето. Разглежда се влиянието на кафето, както и конкретно на кофеина върху физиологията, както и върху психиката ни. Сравненията са открили разлика между приема на кафе и приема на кофеин сутринта, пише Puls.bg.

Кафето е харесвано не само заради вкуса, но и за ободряващия му ефект - то помага за бързото разбуждане и по-добра концентрация, редом с други полезни ефекти.

Голяма част от ефектите на кафето се дължат на една-единствена съставка в напитката - кофеина. Той има доказано действие върху биохимичните процеси в организма, повишавайки отделянето на допамин и подобрявайки паметта. Кофеинът има ефекти не само върху биохимията ни, но и върху психиката ни.

Научният труд е разгледал разликите между пиенето на кафе и приемането на съставката кофеин отделно. Проведени са ЯМР изследвания, които показват директно ефектите върху мозъка. Резултатите сочат, че и кафето, и кофеинът намаляват свързаността в определена верига в мозъка, наречена DMN, съкратено от default mode network. DMN веригата работи тогава, когато нашият ум „блуждае“ и изпълнява много процеси, които могат да бъдат наречени подсъзнателни.

Връзката на DMN веригата с нашата сънливост е налице – повечето дейности, които изпълняваме рано сутрин в сънено състояние се извършват без много съзнателен умисъл, като че ли на автопилот можем да преминем през рутината, която сме си установили. До момента, в който сутрешното кафе бива изпито – тогава активността в DMN веригата бива намалена. Намалената активност е като сигнал към мозъка ни да се подготви да обръща внимание на обкръжението и мислите ни.

Ефектите върху DMN веригата се дължат на кофеина в кафето, но той не е единствената съставка в напитката. В нея има вещества като cafestol и kahweol, които могат да взаимодействат с рецептори в мозъка по начини, които да помагат за повишаването на нивата на енергия или пък за подобряване на настроението.

Изследването разглежда традицията за пиене на кафе. Има някои ефекти от пиенето на кафе, които могат да се дължат на плацебо ефект, който си създаваме - някаква своеобразна нагласа, че кафето ни ободрява сутринта може да е ключът към реален ободряващ ефект, независим от кофеина или други вещества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Indianec v BG
    Цитирам поредния мисловен напън на авторката: "Намалената активност е като сигнал към мозъка ни да се подготви да обръща внимание на обкръжението и мислите ни." С такава Мирослава, такава Бонева - резил. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари