Как да разпознаем ранните признаци на деменция

1
Заболяването се превръща в проблем на все повече хора
Заболяването се превръща в проблем на все повече хора

Деменциите се превръщат в проблем на все повече хора

Факт е, че медицината напредва и голям процент от хората, преживели увреждащи мозъка болестни състояния, живеят години след лечение. Не бива обаче да пренебрегваме рисковите фактори, като стрес, лекарствени продукти и алкохол, които могат да окажат решаваща роля в протичането на жизнените ни процеси, съветват от Framar.bg.

Видовете деменция са много, а диапазонът е широк и изключително сложен. Това, което може да ви послужи като сигурен знак, че трябва да се консултирате с медицинско лице, е наблюдаването на някои от следните симптоми едновременно:

Проблеми с паметта

Нормално е да се забравя, на всеки се случва. Повечето хора забравят неща от далечното си минало или поне такива, които не са изключително важни за личността им. Страдащите от деменция забравят ежедневни неща - в началото малки и безобидни, а с времето все по-големи и сериозни. Представете си колко обезсърчаващо е да не знаеш къде си или кои са хората, с които си заобиколен. В ранен стадий деменцията просто обърква спомените на хората относно скоро отминали събития, но впоследствие страдащите започват да не разпознават лицата на близките си и да не помнят какво са правили преди минута.

Объркване

Объркването е първият предупредителен знак за проблема. Най-често страдащият губи представа за времето, а на по-късен етап спира да разпознава и близките си.

Някои от най-честите въпроси, които могат да насочат към състоянието, са:

  • Сутрин ли е?
  • Кой ден е?
  • Кой сезон?
  • Коя година?

Същото се отнася и до ориентацията в пространството.

  • В хола ли сме или в кухнята?
  • В чужд дом ли сме?
  • Познаваме ли се?
  • Кой/коя съм аз?
  • Каква е връзката ни?

Подобни въпроси имат объркан отклик. Проблемът не е само в паметта, а и в това, че логическите процеси, с които вие бихте достигнали до отговора, ако го нямате, вече страдат.

Волеви проблеми

При деменция волята страда. Липсва желание за изпълнение на някои активности (най-често за такива, които са тежали на плещите на лицето съвсем осезателно) търпението е намаляло, изчезва дори удоволствието от дейности, изискващи проява на усилие.

Изостряне на характера

Вариантите са много, но може да се каже, че роднините добре познават възрастния човек и неговите навици. Ако те рязко се променят и се:

  • сменя необичайно емоционалното състояние;
  • проявява непредизвикана агресия;
  • злоупотребява с алкохол;
  • проявява каприз за почти всичко;
  • избягва все повече контакти с околните хора;
  • започва да събира вещи (не визираме колекциониране, а събирачество).

Отпадането на функции на мозъка е изключително болезнено за близките на страдащото лице от емоционална гледна точка. Повечето семейства с подобна история описват състоянието на възрастния човек като "повяхване". Развитието на деменцията, основано на много медицински процеси, засяга здравния статус на страдащото лице.

За да се даде адекватно лечение на болестното състояние, е необходимо навременно вземане на мерки. Да разпознаем деменцията е първата крачка от борбата с последствията й, защото трябва да знаем, че колкото и да е страшна тя, може да бъде забавена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари