Изследване: Хидроксихлорохин носи риск за заразени с Covid-19

2
С този медикамент Доналд Тръмп се профилактираше всеки ден
С този медикамент Доналд Тръмп се профилактираше всеки ден Снимка: ЕПА / БГНЕС

Противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, което президентът Тръмп вземаше превантивно, е свързано с повишен риск от смъртност за хоспитализирани пациенти с Covid-19.

Това сочи проучване, публикувано в британското медицинско списание "Ланцет", предава БНТ.

Не е ясно дали приемът на лекарството има полза за пациентите, се казва още в изследването. Според учените са необходими специфични изследвания на случаен подбор, за да се изяснят рисковете и ползите от медикамента.

За изводите в "Ланцет" са били наблюдавани над 96 000 пациенти с Covid-19 в 671 болници на шест континента.

Авторите смятат, че при лекуваните с хидроксихлорохин и хлорохин, със или без антибиотик, има по-голям риск от смърт и проблеми със сърдечния ритъм, отколкото при болните, които не приемат тези лекарства.

д-р Мандип Мехра, Медицинско училище на Харвард: Зададохме си въпроса има ли полза все пак от използването на някои от тези лекарства при хоспитализирани пациенти с Covid-19? И отговорът е не - няма и следа от доказателства в нашия анализ, че случаят е такъв. Тогава си зададхоме втори въпрос - има ли доказателство за вреда? Да, има сигнал за потенциална вреда.

След публикацията френският министър на здравеопазването Оливие Веран е сезирал Върховния съвет за общественото здраве. Министърът е поискал в рамките на 48 часа да му се предложи ревизия на правилата за предписване на лекарствата. В момента Франция използва хидроксихлорохин в болниците само за тежки случаи.

Снимка: БГНЕС

И още една новина в престижното медицинско списание - изпитание на ваксина срещу Covid-19 в Китай върху 108 здрави възрастни е показало обещаващи резултати след 28 дни. Окончателните резултати ще бъдат оценени след шест месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари