Измамници от Ветово заподозрени за схемата "Изгорях в КТБ!"

0
Измамници от Ветово заподозрени за схемата "Изгорях в КТБ!"

88-годишна старица от Русе гълта успокоителни и кълне мошениците, които прибраха преди дни 920 лв., уж за да изтеглят от Корпоративна търговска банка (КТБ) 14 000 лв. от влога на внука.

В пакета с "депозита", който донесъл измамникът, имало нарязани стари вестници.

Внукът на жената работел от години в Испания и жената повярвала, че се обажда спешно на телефона вкъщи, за да му помогне. Само дето сама подсказала на мъжкия глас в слушалката, че има роднина в чужбина и го улеснила със сценария, обясниха работещи по случая.

Припознатият като внук обяснил, че си е уредил да получи спестяванията в брой чрез познат банкер. За да ги донесат, тя трябвало да даде 800 лв. и още 120 лв. на куриера. Старицата изпълнила точно инструкциите и предала парите на пристигналия "банков служител". Жената обещала да не казва на никого, за да не се разчуе, че внукът се е уредил с връзки в клона на КТБ.

"В случая се повтаря т.нар. система малки бомби - измама с колети или доставка на пари от чужбина, която трябва да се освободи срещу сума от 800 до 1000 лв. за приносителя - обясни криминалист пред "Труд". - Сега обаче се прилага актуалната тема с влоговете в КТБ", обясни разследващият. Той не пожела да съобщи името на измамената старица, за да не причинява още главоболия.

За случая в Русе са заподозрени роми бургуджии от град Ветово. Проверяват се и техни роднини от Горна Оряховица или Павликени. Според полицаите присъдите за телефонни измами трябва да скочат драстично до 15-20 г. затвор, като се спрат условните и пробациите. По-сериозно с мошениците трябва да се заеме и Комисията за отнемане на престъпно имущество.

Борбата с телефонната мафия се спъва от приети неотдавна промени в Закона на електронните съобщения. При тях бе отнет бързият достъп на МВР до данните от трафика по карти на мобилните оператори и няма как да засичат измамниците по горещи следи. За да се получи разрешение от съдия, отиват 2 дни и още 7-8, докато служебното писмо се върне в полицията.

Създаването на ДАТО извън МВР също забавя използването на спецразузнавателни средства, обясняват ченгетата.

Баба плати 4500 лв. за един хляб

Възрастна старозагорка стана жертва на телефонна измама и плати 4500 лв. за самун хляб. Изобретателен ало апаш звъннал в понеделник на домашния телефон на 77-годишната баба Неделя от Стара Загора. Представил се за сина от Испания.

Обещал, че е пратил до нея колет с голяма сума пари, спестени по време на гурбета му. Обяснил обаче, че трябва да плати 4500 лв. на куриера за пратката, преди да я вземе. Баба Неделя наивно се вързала на измамата. Тя предала парите на куриер, който предал пакет. Паникьосана, че вътре има над 20 000 лв. хукнала към вкъщи да не я ограбят и дори не погледнала какво има вътре. Разбрала, че е излъгана, когато отворила пакета и в него имало само един бял хляб.

Съд за двама ветовци - мними лекари

Дръзки телефонни измамници застават пред съда, след като за седмица ужилили трима старци с общо 8960 лв. Срещу Димитър Димитров и Петър Петров от град Ветово е внесен обвинителен акт от Районната прокуратура в Горна Оряховица. Процесът е насрочен за 1 септември.

Мошениците са роми бургуджии и ще отговарят за извършените от тях измами миналата есен. При разпитите Петър Петров и Димитър Димитров направили пълни самопризнания. В момента са на свобода с мярка "подписка".

Подсъдимите са стари познайници на полицията, тъй като отдавна са превърнали телефонните измами в професия. Само за осем дни двамата авери успели да измъкнат солидни суми от доверчиви пенсионери по изпитаната схема "пари за лечение на болен роднина".

На 15 септември 2013 г Петър Петров се обадил на домашния телефон на Велико Великов от търновското село Иванча и се представил за лекар от болницата във Велико Търново. Казал на възрастния мъж, че дъщеря му е пострадала при катастрофа и е със счупен крак. За "лечението" поискал 3000 лв. Дядото обаче успял да събере и да му предаде по-малко от половината - 1460 лв.

След два дни по същия начин била завлечена с 3500 лв. и Мария Бодуркова от село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш. Жената платила за уж спешна операция на внучката си, която за щастие се оказала жива и здрава.

На 23 септември миналата година Димитров и Петров направили поредния си удар, а тяхна жертва се оказала Рада Кушева от Горна Оряховица. Възрастната жена изгоряла с 4000 лв. "Към момента обвиняемите са възстановили 4630 лева на потърпевшите, а цялата сума е близо 9000 лв. Двамата могат да получат от 3 до 10 години затвор. Ако обаче върнат и останалата част от 4330 лв., присъдите им ще паднат под 3 години лишаване от свобода", коментираха от прокуратурата в Горна Оряховица.

В края на юни тази година криминалисти разбиха друга банда от шестима телефонни измамници, също от град Ветово. За три месеца изкусните мошеници измъкнали от една и съща старица 22 400 лв. Ветовските роми разбрали, че 83-годишната Йорданка Недева от Долна Оряховица има роднини в САЩ. На два пъти бабата давала от спестяванията си за лечението на сина и снаха си в чужбина. Третия път телефонните изнудвачи я убедили да им предплати и за своя бъдеща операция в Америка.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари