Изчислиха за какво стига минималната заплата след увеличението

1
2571 евро е минималното трудово възнаграждение в Люксембург
2571 евро е минималното трудово възнаграждение в Люксембург

2571 евро е минималното трудово възнаграждение в Люксембург

България категорично и безпрекословно заема последното място в Европейския съюз по стойност на минималната работна заплата въпреки ръста от началото на годината.

Преизчислено в европейската валута минималното месечно възнаграждение у нас възлиза на 477 евро. В дъното на класацията, но със сериозна преднина пред България, се нарежда Румъния със заплата от 663 евро. А 696 евро е минималното заплащане в Унгария.

На другия полюс са богатите в Евросъюза, където доходите са коренно различни. 2571 евро е минималната заплата в Люксембург. Близо до нея се нареждат страни като Ирландия и Нидерландия, където минималните заплати също надхвърлят 2000 евро.

За какво стига и за какво не минималната заплата у нас?

Като помощник-възпитател в детска градина Ваня Георгиева получава минималната заплата и казва, че тя не стига почти за нищо дори и след увеличението тази година:

Минималната е една като сума, обаче след удръжките, които се приспадат, то не остава почти нищо. Като влезеш в магазина едно 50 лева оставяш и така тя се стопява“, смята жената.

Затова според синдикатите трябва да се помисли за необлагаем минимум

Хората на минимална заплата да не плащат данъци, тъй като да облагаш еднакво и богатия и бедния не е принцип на равноправие, това е принцип на мълчалива дискриминация“, казва главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Според профсъюзите ръстът на минималната заплата трябва да продължи, за да изплуваме от последното място в класацията по доходи в Евросъюза. Това според тях е възможно, посочва bTV НОВИНИТЕ.

Когато преведем размера на минималната заплата към размера на заплатата за издръжка“, смята Костов.

Последните данни на КНСБ сочат, че необходимият месечен доход за един работещ, който живее сам, е 1438 лева. Прогнозите са, че и следващата година минималната заплата ще е под тази сума.

"Ако трябва да прогнозираме минималната заплата 2025 година ще се разположи някъде в порядъка 970 - 1050 лева“, казва Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика.

Минималната заплата у нас е половината от средната. Но очакванията са средното възнаграждение да расте по-бавно заради забавянето на инфлацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Ради
    Госпожата да не се жалва, че МРЗ е малка, а да е учила за педагог и сега щеше да получава 2000 лв.
  • 5
    1
    ...
    За един гол ЙУХ !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари