Иван Костов: Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор на Русия?

0
"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси", заяви Костов
"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси", заяви Костов Снимка: БГНЕС / Архив

"Москва ще екстремизира с всички средства хибридната война, която води от 2014 г. срещу страните от НАТО".

Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997-2001 г., и добави, че наблюдава руската пропагандна кампания в България от 2014 г. и е видял как тя е обърнала българското обществено мнение в "путиноманско, а не русофилско". Според него вече е късно да се борим срещу това.

Той посочи, че вече кибератаки са нанесли щети на публичните сайтове на правителството на Украйна:

"Кога НАТО ще се обедини и ще се реши да даде категоричен отпор - ще чака да нахлуват още батальонни бойни групи в Донбас от Русия или ще отговорят с тежки санкции, за които се говори, като виждат това, защото те виждат, че нахлуват руснаци в тези (украински) провинции. Преговорите нямат отношение към решаването на големия проблем. Всички мерки трябва да се вземат. ... НАТО ще бъде принуден да действа само ако бъде провокиран с руско нахлуване в Украйна".

Според Костов за мнозинството от политиците в Полша, Румъния и балтийските страни Кремъл отдавна е агресор:

"Ако Путин заповяда нахлуване в Украйна, той ще стане агресор вече и за широките, търпеливи либерални кръгове и ще постави в обществена изолация своите симпатизанти от т.нар. "националистически" партии в европейските страни, в това число и нашите".

Иван Костов прогнозира, че по-вероятно е Путин да не се осмели да извърши нахлуване в Украйна, защото няма нито един печеливш вариант за себе си.

В предаването "12+3" бившият премиер коментира българската позиция по кризата около Украйна, като определи решението за създаване на боен батальон, който да е под българско командване, като неуместни и неадекватни действия:

"Българските власти трябва да си дадат сметка, че нахлуване на Русия в Украйна ще застраши цялата европейска структура за сигурност - инвестиции, правни норми, гаранции, доставки, политически и социални баланси. Във всички страни, които са силно зависими от руските енергийни доставки, а ние сме една от най-уязвимите страни, предвид и слабостта на политическата система и липсата на върховенство на закона. Аз мислех, че тези въпроси ще се разискват на КСНС и президентът ще поиска поне единство на партиите пред едни такива рискове, за да не се случва така, че някои от партиите в управляващата коалиция ще останат верни на българо-съветската връзка и да скъсат коалицията. ... Обяснението е снишаване".

Той беше категоричен, че България трябва да покаже, че е страна от общата единна позиция на НАТО:

"Ние сме част от колективната система за сигурност. Трябва да бъдем категорични в тази позиция".

По думите на Иван Костов инфлацията в момента е породена от руската агресия спрямо Украйна:

"Русия престана да продава природен газ на борсата. Страните започнаха да пълнят запасите си, защото не знаеха какво може да се случи следващия месец. Затова скочиха цените. Цените в България произтичат директно от тази криза, в която се намира европейската система за сигурност - има несигурност и затова те растат".

Трябва смело лидерство, което страната като че ли в момента не го притежава, изтъкна бившият премиер:

"Ако не видят цялата заплаха, която носи този конфликт за България, те ще бъдат много лоши управници".

Във връзка с предстоящото подновяване на договора на България с "Газпром", Костов припомни, че неговото правителство е събрало смелост и е заявило на Москва, че ще спре транзита на руски газ към Турция, ако не се договорят за условията, при които България ще плаща газа:

"Сега транзитът за Сърбия минава през България. Къде ще ходи Русия да не се договаря с България, след като сме ключова транзитна страна за нейния съюзник Сърбия".

По думите му президентът Румен Радев трябва да е критичен към всички, той трябва да иска, като изразява общественото мнение, но трябва да го прави с мярка.

Според Костов Бюджет 2022 разрушава стари баланси, установени от десетилетия, така се отваря Кутията на Пандора:

"БСП си мисли, че дава, а в същото време се оказва, че не дава както трябва. Веднага има някакви нови интереси, които се слагат на масата, защото са нарушени балансите на старите интереси".

Да се прави дебат за бюджета през 3 месеца (когато ще има актуализация) е крайно недалновидно, подчерта Костов и обясни:

"Това се нарича фискална нестабилност и това не говори добре за този, който е правил бюджета. Означава, че не си решил задачата с балансиране и с намиране на равновесие между всички интереси, че да се изкара до следващата година. Това означава, че не си способен да решиш задачата". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Eeeee
    Наглостта на тоА е безкрайна, вампирът, дето пие детска кръв и вкарва майките на жертвите си в лудницата.Чудовище. Забравихте ли майката Даниела Терзийска и момченцето й, отвлечено от таксито ? Човешките трагедии на цял народ, предизвикани от тоА, нямат край.
  • 3
    4
    darkaveng
    Баце, Костов, бай Ставри кога????
  • 7
    3
    Югоембарго
    А бе тоя гнусняр защо още не е в затвора при съплеменниците си, с ДОЖИВОТНА присъда?
  • 6
    2
    русенец
    Другарю Костов, може би си забравил, но ти преподаваше научен комунизъм във ВМЕИ, а жена ти беше партиен секретар на БАН. Точно ти нямаш причина да се сърдиш на руснаците, че и при соца си беше добре и след това - също. Ти си техен продукт и притежаваш большая живучесть във всякакви условия, паразит такъв!
  • 4
    1
    Манго Костов
    Няма нато намя фато мангал такъв! Дано ракета от миг 29 да ти помогне бързото пенсиониране!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари