Иван Иванов: Авторите на кризите днес са ГЕРБ

0
ГЕРБ непрестанно се опитват да прехвърлят горещия картоф върху ПП-ДБ
ГЕРБ непрестанно се опитват да прехвърлят горещия картоф върху ПП-ДБ Снимка: Bulgaria ON AIR

Подготвя се голям удар върху обикновения потребител, сметките за ток може да скочат от три до четири пъти

БСП последователно настоява за държавна подкрепа на малките и средни производители – управляващите днес приемат закони, които по никакъв начин не ги защитават, подчерта бившият земеделски министър

„Авторите на кризите днес са ГЕРБ, но те непрестанно се опитват да прехвърлят горещия картоф върху ПП-ДБ”, Това заяви пред „Денят он Ер” народният представител и бивш земеделски министър Иван Иванов.

По думите му това, което се случва в сектор енергетика тежи на съвестта на мнозина, това го разбират немалка част и от народните представители на ПП и ДБ.

„Не мога да разбера обаче поведението на ГЕРБ, които остро критикуват това, което правят или не правят техните партньори от ПП-ДБ, и същото време защитават със своите гласове решенията им. Ето, Делян Добрев не крие своето отношение към действията на правителството, ще бъде един добър знак от негова страна, ако подкрепи предстоящия вот на недоверие”, посочи Иван Иванов.

По думите му въпросът не е в простата математика – колко гласа ще събере вотът, а какво се случва в момента с българската енергетика.

„Затварят се въглищни централи, унищожава се цял един отрасъл, вкарват се териториалните планове в ущърб на енергийната ни сигурност, залага се тази енергийна сигурност на карта”, подчерта социалистът.

„От износител на електроенергия ще се превърнем във вносител, буквално след 10 години. Нямаме атомна електроцентрала, която да се разшири, има затворени блокове на АЕЦ „Козлодуй”, имаме два готови реактора, които могат да се монтират там, но управляващите ще ги продадат на Украйна, незнайно на каква цена и дали изобщо ще бъдат платени”, добави Иван Иванов.

„В същото време се подготвя голям удар върху обикновения потребител - с промени в Закона на енергетиката битовите потребители излизат на свободния пазар. Няма никакви гаранции, че домакинствата няма да имат с три до четири пъти по-високи сметки, така както стана с бизнеса и се наложи държавата да плаща компенсации. Казват – от бюджета ще бъдат компенсирани битовите потребители. В същото време – всички индикатори сочат, че бюджетът за 2023 г. върви към неизпълнение и ще има сериозен дефицит”, подчерта социалистът.

По думите му при адекватни решения от страна на управляващите е нямало да се стигне дотук и да се затварят магистрали от протестиращи енергетици.

„Да припомня, че има две решения на НС – едно от януари 2020 г. и едно от януари 2023 г., с които ясно е казано да не се затварят въглищните централи, да се преработят плановете. Но те не се изпълняват”, припомни социалистът и даде пример с Германия, която е една от най-зелените държави, но сега отваря въглищните си централи.

„Предложението на БСП за връщане и преразглеждане на териториалните планове е базирано на тези две решения на Народното събрание. Служебното правителство си затвори очите и изобщо не си мръдна пръста. Същото прави и сегашното правителство. Резултатът – 37 хиляди души минимум, заплашени да останат без работа, а българските граждани след няколко години – да стоят на тъмно и студено, защото няма да има ток”, заяви Иван Иванов.

Бившият земеделски министър подчерта в последвалия разговор, че основният проблем при земеделските производители е свързан с поскъпването на суровини, торове, препарати, горива заради войната в Украйна. Иван Иванов припомни свършеното от него и екипа му земеделските производители да бъдат компенсирани с 1 млрд. лв. допълнителна субсидия.

БСП последователно е отстоявала позицията си за държавна подкрепа за малките и средни производители. В същото време сега се приемат закони, които по никакъв начин не ги защитават", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари