Искрен Веселинов: Спекулациите по темата магистрала Русе- Велико Търново продължават

2
Министър Аврамова квалифицира проекта като “необратим”
Министър Аврамова квалифицира проекта като “необратим”

Министър Аврамова квалифицира проекта като “необратим”

"В четвъртък Комисията по регионална политика в НС проведохме блиц контрол на МРРБ. Моят въпрос към министър Аврамова беше за основните инфраструктурни проекти на Северна България, с реализацията на които следва да се преодолеят смазващите диспропорции в развитието спрямо Юга."

Това написа днес във Фейсбук страницата си депутатът от ВМРО и зам. председател на партията, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента.

"АМ Хемус и скоростния път Видин-Ботевград имат осигурен бюджет и се строят според графика.

По-интересно беше изявлението на министърката за важната за всички русенци АМ до Велико Търново. Тя квалифицира проекта като “необратим”. Казвам го, защото спекулациите по темата продължават.

Тече процедура по възлагане и са отворени предложенията на изпълнителите. Следва оценка и класиране, после договори. Въпрос на месец или два. Всъщност проектът стана необратим още през лятото, когато в следствие усилията на всички, разбиращи стратегическото значение на тази магистрала, тя се оказа водещ обект за бъдещата ОП Транспорт. В Брюксел подкрепиха идеята. Сега всичко е въпрос на време.", обясни Веселинов.

"Радвам се, че спестихме много от него, като задействахме процедурата за първите два лота - от Русе до Бяла, вкл.обхода. Връзката с АМ Хемус ще се забави малко, но след реализирането ѝ ще се пътува по магистрала от Дунав мост до Атина. Това означава още трафик и още възможности за бизнес.

От значимите за Севера проекти единствено тунелът под Шипка е все още в ранна фаза, но до края на годината и неговото задание трябва да е готово и да стартира възлагателна процедура. Той също ще се финансира от ОП Транспорт. Впрочем такова щеше да е положението и с “нашата” магистрала, ако не беше постоянния ни натиск. Благодарение на него спечелихме година и половина по-ранен старт", завърши постът си той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари