Христо Терзийски: Не знам да се води проверка срещу мен

0
МВР съобщи, че Дирекция „Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на националната полиция
МВР съобщи, че Дирекция „Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на националната полиция Видео: Фейсбук / Дневник

Според него МВР разпалва войната с Прокуратурата

„От мои колеги разбрах, че МВР е публикувало съобщение, което вероятно касае проверка, извършена от „Вътрешна сигурност”. От така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш ръководен служител на ГДНП във връзка с извършена проверка. Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка. Не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан в Дирекция „Вътрешна сигурност”, за да бъдат правени с мен някакви проверки и да бъдат сваляни обяснения. Това съобщение на МВР е в продължаване и разпалване на започналата война между МВР и Прокуратурата. Такава война и такива битки могат да бъдат в полза само на бандитите”, обясни в кулоарите на парламента бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

„Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция „Вътрешна сигурност” е пряко подчинена на министъра, получава сигнали и ги разпределя по компетентност, което съм правил и аз през цялото време. Тази война между МВР и Прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността”, коментира бившият силов министър Младен Маринов.

По-рано през деня МВР съобщи, че Дирекция „Вътрешна сигурност” е обжалвала прокурорското постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на националната полиция (ГДНП)в периода 2018-2020 година, информира NOVA.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

С информация за разследването е разполагала и ВКП. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на „Вътрешна сигурност” с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на престъпна група с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

Направено е искане за образуване на досъдебно производство. С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура от януари е постановен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. По време на разследването, през 2020 г., един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в народното събрание.

От „Вътрешна сигурност” считат, че прокурорът, отказал да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, се посочва в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари