Хапчета убийци дебнат в интернет вманиачени да слабеят

0
Хапчета убийци дебнат в интернет вманиачени да слабеят

17-годишно момиче от с. Черно море почина на 17 август, след като изпи свръхдоза хапчета за отслабване. Въпреки спешната реанимация на лекарите от бургаската болница тийнейджърката издъхна, след като се мъчи четири дни.

Лошата новина е, че хапчета убийци се намират под път и над път. Те се продават в аптеки и дрогерии под формата на хранителни добавки. А още по-лошата новина е, че се разпространяват почти безконтролно в интернет.

Рекламите ни заливат на талази, а всички препарати се изкарват най-добрите възможни с безотказно действие . Примамките тръгват със семплото „за отслабване” и „ще смъкнете 7 килограма за 7 дни”, а някои търговци са си дали зор да попрочетат и два-три листа медицинска литература и майсторски боравят с по-засукани термини като „лек за нарушен метаболизъм”.

Манията за отслабване с вълшебни хапчета - без балансирана диета и спорт, приема застрашителни размери. Това е предимно женска страст, но малко от жените, които купуват препаратите, са информирани как действат хаповете и какви рискове крият. След като са дали куп пари, много от тях се оказват разочаровани, което е възможно най-лекото отърваване. Организмът на други обаче не издържа на химията и заболяват.

Притеснително е, че напоследък форумите и социалните мрежи заместиха консултацията със специалист. А в нета няма никаква гаранция, че ви съветва информиран и безкористен човек. Отвсякъде бълват мнения и много от изкушените пробват, без да се замислят, че всеки организъм е различен.

Връх в това отношение бележи сайт, който посещават предимно жени. Дама с никнейм starfish, която твърди, че пробвала различни диети, но нищо не е помогнало, търси помощ от съмишленици. „Чувствам се ужасно, защото нищо не помага. Мисля да опитам с хапчета, но не знам какви. Почти съм сигурна, че нямам хормонални проблеми, но просто не мога да се отърва от тези проклети 10 кг. Кантарът от месеци не мърда, а аз все повече се отчайвам. Чух за някакви хапчета к*****л, какво знаете за тях. Препоръчайте ми нещо, моля ви!”. Отговорите не закъсняват. Според друга дама „единствените хапчета, които доказано спират усещането на глад, са на базата на амфетамина, а той е забранен”.

Друга потребителка поднася богата информация: „Има няколко вида такива медикаменти, които можеш да взимаш без рецепта. Едните са на принципа, че набъбват в стомаха и създават чувство за ситост. Има десетки на пазара на този принцип на действие - напр. А********л. Обаче недостатъкът е, че след известно време организмът "разбира", че е излъган, и това чувство за ситост вече го няма и е безпредметно да се взимат. Има такива, които потискат апетита по различни механизми. Няколко са безвредните от тях и Ц*******р е един от тях. Недостатъкът обаче е, че понижава апетита поне месец след като е взиман редовно, трябва да се пие много дълго време и не е кой знае колко ефективен, просто помага по-лесно да се понесе новият хранителен режим, като смекчава острите пристъпи на глад. Друга група таблетки, които действат най-вече при активно спортуващи, т.е. вид хранителни добавки, подпомагат изгарянето на мазнините - разните му Фет Бърнери, активират метаболизма и ускоряват процеса за разграждане. Те не само че са безвредни, но е желателно да се взимат при хора, които желаят чрез спорт да моделират фигурата си. На последно място са най-ефективните, най-скъпите и глупави според мен медикаменти, които блокират усвояването на мазнините или въглехидратите от храната. С някои от тях се лекуват хора с висок холестерол, с други диабетици 2 тип. Удобни са за това, че човек може да се храни с мазнини, без да уврежда сърцето и съдовете си и без да се трупат, но пък е глупаво, защото човек просто може да елиминира вредните мазнини и да приема малко по количество, но за това пък полезни. Има още няколко групи медикаменти, които съм срещала, но това са най-често използваните.”

Явно по-здравомислеща от масата, форумката Umma съветва: Не почвай прием на хапчета за отслабване в никакъв случай!!! Ефектът им ще е временен, ако въобще го има, а вредата за здравето ти - голяма. Ако имаш възможност, иди при диетолог, да ти направи индивидуален режим.

КОНСУЛТ

Вълшебни таблетки няма

Д-р Люба ЖЕЛЕВА, гастроентеролог в МБАЛ „Свети Иван Рилски” и МЦ „Кючук Париж”

Когато някой счита, че теглото му е над желаното, първата стъпка е да се регулира режимът на хранене. Няма таблетка, която, пиейки я 10 дни или един месец, да накара кантара да залепне над желаните килограми. Хапчето дори да има ефект, той ще е краткотраен. Отделно никой не гарантира за неговата безопасност - все пак то е химическо съединение. А предварителната консултация с лекар е задължителна, особено за хора с хронични заболявания. Странно е защо фармацевтичните фирми разрешават това - много препарати не минават през контрола на лекарствата, а ги пишат към групата на хранителните добавки. Стои и един друг въпрос. След като някой може да си купе хапчета, защо не даде пари за мляко, плодове или качествено месо. Правилният режим е 4-5-кратни хранения и никакви гладни паузи. А приемът на определени медикаменти става при определени болести и под лекарски контрол. Имаше засечени лекарства с токсичен ефект върху черния дроб и известно време след пускане им на пазара бяха спрени от употреба. Във Фейсбук и разни форуми се разменят идеи като някаква ценна информация, което е доста опасно.

В някои фитнес центровете например се предлагат препарати за сваляне на килограми и натрупване на мускулна маса с неясен химически произход. Информацията е на китайски и никой не знае какво съдържа продукта. Има случаи на хора, които попадат в болници с тежки токсични хепатити. Имало е такъв случай при колеги. Младо момче е пило продукт за мускулна маса и след това е прието в болница. Било е жълто като лимон. Този младеж отказва да признае пред себе си, че си е навлякло белята с тези таблетки с неясен произход. Питам се: има ли контрол?

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари