Хакнаха банка "Уникредит"

0
Италианската „Уникредит“ е собственик и на нашата „Булбанк“
Италианската „Уникредит“ е собственик и на нашата „Булбанк“

Втората италианска банка „Уникредит“, която е собственик и на нашата „Булбанк“, стана жертва на жестока хакерска атака.

Според съобщението на пресцентъра на кредитната институция масираният пробив в информационната й система най-вероятно бил тръгнал от неин търговски партньор на територията на Италия, предава Монитор. Засега няма данни атаката да се е разгърнала в други страни и по-специално в банките – собственост на „Уникредит“ от Централна и Източна Европа.

По време на продължилия почти месец информационен пробив хакерите били успели да влязат безпрепятствено в личните акаунти на над 400 хил. клиенти – получатели на малки кредити и спестители.

По-специално интернет-бандитите били присвоили техните лични данни и техните IBAN-кодове за извършване на онлайн-банкиране. Ако се вярва на информацията от централата на „Уникредит“ в Милано за щастие хакерите не били докопали паролите на „ужилените“. Това на практика означавало, че „бъркането“ в техните сметки и „изпразването“ им е почти невъзможно.

Все пак банката разкри специален телефон, на който всички нейни клиенти могат да получат информация за сметките си или да съобщят за констатирани нередности в тях.

Според специалистите по удари на хакери срещу банки и големи компании, атаката ще струва на „Уникредит“ поне 1,8 млн. евро – пари, нужни само за укрепването на информационната й система.

Пробивът в нея стана повод кредитната институция официално да оповести, че до 2020 г. ще инвестира 2,3 млрд. евро в нови технологии за защита на собствените й и тези на нейните клиенти интереси. Иначе ръководството на банката внесе днес сутринта в прокуратурата на Милано оплакване по случая, като помоли съдебните власти да се заемат с неговото разплитане.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари