Гражданство за всеки, който има роднина българин

0
Живеещите в чужбина ще могат по-лесно да доказват български произход
Живеещите в чужбина ще могат по-лесно да доказват български произход Видео: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българите, живеещи извън Република България.

128 народните представители подкрепиха промените, внесени от Патриотичния фронт, двама се въздържаха и никой не беше против. Освен този законопроект и Атака внесоха такъв, но мнозинството го отхвърли, като 44 депутати бяха "За", "против" бяха 20 и 64 се въздържаха.

Депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов, който е сред вносителите, заяви пред пленарната зала, че през последните две години българите зад граница се сблъскали с проблема да не се признава българският им произход. "През последните две години започна тълкуването на закона по различен начин и те не могат да докажат произхода си. От тази гледна точка внесохме консенсусно предложение, защото е подписано не само от ПФ, но и от представители на ГЕРБ, АБВ и БДЦ. Подкрепено е в комисии от БСП и "Атака". Малко са темите, които обединяват българите в 43-тото Народно събрание", убеден е Ангелов.

От думите му стана ясно, че промените касаят няколко текста, даващи възможност за по-лесното доказване на българския произход. Вносителите са предложили българският произход да може да се доказва по възходяща, низходяща и роднинска връзка.

"Стигаме до ситуацията, че голяма част от българчетата, кандидатстващи за обучение в България, не могат. Много българи, които искат да живеят постоянно в България също не могат. Предложихме цялата практика за подаване на документи за български произход да става както е в момента - с декларации", уточни той.

Ангелов допълни, че между първо и второ четене ще се намери начин да се изчистят спорните текстове.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари