Да получиш гражданство като покажеш няколко милиона на министър

0
Анонимността на даващите и вземащите паспорти е гарантирана
Анонимността на даващите и вземащите паспорти е гарантирана Снимка: Булфото / архив

Законът за българското гражданство предвижда необхватни възможности за чужденците да получат български паспорт и чрез него достъп до целия ЕС, пише Mediapоol.bg

Първият начин е като докажат български корени, вторият е след продължително пребиваване в страната, третият е при направени инвестиции над 2 милиона лева(т.нар. златни паспорти), а четвъртият е за особени заслуги.

Оказва се, че особените услуги могат отново да бъдат… направени инвестиции. Законът създава дублиращи се процедури и ако някой чужденец не успее по единия начин, винаги има друга врата, която да му се отвори. Стига да знае как да почука. Анонимността на даващите и вземащите паспорти е гарантирана.

От 2012 година насам министърът на икономиката е предложил общо 15 чужденци за получаване на българско гражданство за особени заслуги. Те са инвестирали в страната 272.03 милиона лева. Българските граждани не могат да проверят дали тези инвестиции за реални или фиктивни, защото цялата информация за тези хора е обвита в тайна.

Имената и особените заслуги (инвестициите) на въпросните чужденци се пазят с оправданието, че става дума за лични данни, въпреки че има надделяващ обществен интерес да се знае кой получава български паспорт. След това с тези документи той може да шества из Европа и да представлява страната. Министърът на икономиката изрично отказва да оповести кой стои зад направените от него предложения за получаване на гражданство. Нито какви са направените инвестиции.

Сходно е положението и в президентство, което не разполага с информация за направените инвестиции, но също не разкрива имената на новите българи с оправданието за лични данни.

Засега управляващите показват твърдото си намерение да запазят продажбата на българско гражданство, въпреки заплахата на Европейската комисия, че ще започне наказателна процедура срещу страната. Парламентът прие на първо четене два законопроекта, които запазват т.нар. "златни паспорти", но и опитват да уверят Брюксел, че контролът ще бъде засилен.

Проблемът е, че възможностите за корупция са толкова много, че административният контрол изглежда невъзможен, а гражданският е забранен.

Ако не стане едното, може да стане през министъра

Покупката на "златен паспорт" е основният начин да получиш българско гражданство. Поне на хартия той изглежда по-евтин – трябва да се докаже инвестиция в размер на само 2 милиона лева.

Досега общо 98 чужденци от страни извън ЕС са купили български документи по схемата със "златните паспорти". Тази възможност съществува от 2013 г., но става популярна сред чужденците едва през 2016 г. по време на второто правителство на Бойко Борисов.

През миналата година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на "златните паспорти". В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец. Те са придобили гражданство, купувайки държавни ценни книжа, но са ги продали веднага след като са си взели паспорта.

По неофициална информация на Mediapool, в Министерството на правосъдието към момента се придвижат още над 50 процедури за издаване на паспорт срещу инвестиции. Голяма част от тях са заради покупка на държавни ценни книжа. Тази схема е много сладка за банките и инвестиционните посредници, които помагат на чужденците да си купят ДКЦ. Комисионните са значителни, отпускат се банкови кредити и накрая всичко е законно. Няма нужда и от рушвет.

Въпросът е защо при наличие на тази лесна схема, има 15 души, които са се съгласили да станат българи по другата "скъпа" процедура, тази за особени заслуги, която минава през министъра на икономиката. Средната инвестиция там е за 18.1 милиона лева, но има и друга възможност. Може един да е инвестирал 270 милиона лева, а другите 14 души по хиляда лева. Това е хипотетичен сценарий, но всичко е възможно, докато информацията за тези лица не стане публична.

Дебатът

ГЕРБ и "Обединени патриоти" засега защитават горещо продажбата на "златни паспорти", но почти никой не говори за процедурата с особените заслуги.

Маноил Манев от ГЕРБ коментира по време на парламентарния дебат, че в условията на пандемия България не бива да се лишава от възможности за привличане на производства в страната. "Ако хвърлиш всичките си оръжия и отидеш да защитаваш нещо, няма да успееш да го защитиш", каза Манев.

В края на октомври Европейската комисия официално призова българските власти да прекратят спорната практика за продажба на гражданство срещу инвестиции. Малта и Кипър са другите две страни от ЕС, продаващи гражданство, а срещу тях вече започна наказателна процедура.

Предишният главен прокурор Сотир Цацаров мисли по въпроса 7 години преди да поиска схемата да бъде прекратена, а неговият правоприемник в лицето на Иван Гешев все още не се е изказвал.

Делото за паспортите

През септември т.г. почти две години след акцията, при която бе арестуван някогашният шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, делото срещу него най-сетне влезе в съда. Заедно с него обвиняеми са и тогавашният главен секретар Красимир Томов и още двама души.

Харалампиев е обвиняем за участие в престъпна група, както и за вземане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход. Това е документ, без който няма как да започне процедурата по даване на гражданство на основание български произход.

Прокуратурата твърди, че Харалампиев е упражнявал и търговия с влияние, като е притискал свой подчинен да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения.

Акцията в ДАБЧ предизвика сериозни трусове в управляващата коалиция. Харалампиев бе номинация на ВМРО, но самата институция бе в ресора на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Той се оправда, че не я ръководел пряко. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отрече партията му да е взимала пари чрез корупционна схема в агенцията.

"Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", обясни той след акцията в ДАБЧ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари