Отказват българско гражданство на българите в Македония

0
Това се посочва в писмо от председателя на БККС Лазар Младенов до премиера Бойко Борисов
Това се посочва в писмо от председателя на БККС Лазар Младенов до премиера Бойко Борисов

Българският културен клуб в Скопие призовава за отстраняване на закононарушения в процеса на придобиване на българско гражданство.

Това се посочва в писмо от председателя на БККС Лазар Младенов до премиера Бойко Борисов, информира агенция Фокус.

Писмото е относно необходимостта от намеса на премиера за въвеждане на законовия ред при придобиване на българско гражданство по произход.

От писмото става ясно, че от началото на 2016 г. се наблюдава трайна тенденция на откази по молби за получаване на българско гражданство на основание „български произход“ от кандидати от Република Македония. Като основна причина Съвета по гражданство при Дирекция „Българско гражданство” изтъква липсата на доказателства за българския произход на кандидатите, независимо че се прилагат изискуемите по закон удостоверения от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде Фокус.

„Водеща роля в този процес има Министерство на правосъдието (МП), респ. Дирекция „Българско гражданство“, която не признава удостоверенията на ДАБЧ и съгласно параграф 2 от ДР на Закона за българското гражданство изисква допълнителни документи за доказване на българския произход от кандидатите. При невъзможност от тяхното представяне преписката се прекратява и се предлага на Съвета по гражданство да даде мнение за отказ, се посочва в писмото.

„Известно е, че поради сложната историческа съдба на населението в Република Македония и целенасочената политика за заличаване на българския му характер е изключително трудно да се намират писмени доказателства за това. По тази причина кандидатите от Македония се възползват от законовото си право да предоставят удостоверения за български произход, издадени от „Български културен клуб”, заявяват от БККС.

Според председателя на културния клуб в Скопие провежданата непоследователна политика по предоставяне на българско гражданство на лица от Република Македония, основана на непризнаване на техния български произход, води до затормозяване процеса на ребългаризация и обслужва несъмнено интересите на антибългарски кръгове.

БККС е решена да използва всички законови средства за защита правата на своите членове и за преодоляване на трудностите по пътя към възраждането на българщината в Македония”, се посочва още в писмото до премиера Бойко Борисов.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари