"Гражданска отговорност" скача с още 10%

0
От началото на 2017 г. цените на задължителната застраховката "Гражданска отговорност" ще растат плавно
От началото на 2017 г. цените на задължителната застраховката "Гражданска отговорност" ще растат плавно

От началото на 2017 г. цените на задължителната застраховката "Гражданска отговорност" ще растат плавно.

Ръстът ще бъде с около 5-10% за първата половина на новата година, прогнозира за "Стандарт" Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс".

Според него не може да има много резки скокове. Той обясни, че с оглед на анализите, които всички застрахователи правят за рисковете, които поемат с продажбата на полици "Гражданска отговорност", процесът на качване на цената е неминуем и това ще стартира още в първите седмици на новата година. Основната причина е, че нашата полица покрива едни и същи рискове, както застраховките "Гражданска отговорност", които се продават в Румъния, Гърция, Австрия, Германия, лимитите са едни и същи, а цената у нас е в пъти по-ниска, дори спрямо Румъния.

"Обезщетенията, които плащаме стават все по-високи. Вече не говорим само за случаите, които имаме в чужбина по т.нар. система "Зелена карта", когато се плащат обезщетения на пострадали в чужбина водачи, по щети, причинени от автомобилисти с български полици. Говорим и за нематериални щети, които се плащат в България. Присъдите, които съдилищата определят са изключително високи, абсолютно неадекватни на икономическите реалности в страната ни. И ние се сблъскваме с всичко това - с тези високи рискове и с необходимостта да предвиждаме все по-високи и по-високи плащания по обезщетения. Няма как да избягаме от тази реалност и трябва да калкулираме това, да го включим в цените, по които предлагаме застраховката", каза Стоян Проданов.

"Към момента не предвиждаме промяна в цените по застраховка "Гражданска отговорност". Алианц България дори намали цените по задължителната застраховка за най-масовия клас автомобили още през месец октомври тази година", коментира Милен Иванов, зам.-изпълнителен директор на ЗАД Алианц България.

Така за масовия клас автомобили до 1300 куб.см., с регистрация в гр. София и възраст на водача 46 години цената в Алианц е 166,57 лв. Ако колата е с регистрация в по-малък град – например Стара Загора, Велико Търново или Пазарджик при същите параметри цената на полицата е 157,39 лева, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари