Стикерът за Гражданската се мести върху полицата

0
Омразната лепенка ще отпадне напълно от 1 януари 2027 година
Омразната лепенка ще отпадне напълно от 1 януари 2027 година Снимка: Dunavmost / Архив

Омразната лепенка ще отпадне напълно от 1 януари 2027 година

Стикерът за наличие на застраховкаГражданска отговорност“ повече няма да боде очите на шофьорите, защото ще бъде преместен от стъклото на самата застрахователна полица.

Това обаче ще бъде само временно, в рамките на преходен период, докато омразната лепенка, издавана от Гаранционния фонд, не отпадне напълно от 1 януари 2027 г. До 31 декември 2026 г. стикерът под формата на холограмен знак ще се лепи върху застрахователната полица. А от началото на 2027 г. той ще бъде заменен от машинночетим двумерен баркод.

Това предвижда проект за промени в Кодекса за застраховането, изготвен от Министерството на финансите и внесен от Министерския съвет в Народното събрание.

Предстои да бъде приета наредба, която да уреди издаването на знака в рамките на преходния период до края на 2026 г., в случай че влязат в сила предвидените изменения в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отпадане на залепването на стикера на предното стъкло, посочиха от Комисията за финансов надзор, цитирани от „Телеграф“.

Припомняме, че такъв проект за промени в ЗДП отлежава от миналата година в парламента. Той бе предложен от депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Божидар Божанов. Отпадането на стикера бе предвидено и в приетия наскоро от правителството в оставка проект на План за намаляване на административната тежест на гражданите и бизнеса.

Знакът, който ще се лепи върху полицата, вероятно ще бъде холограма с номер и няма да съдържа всички досегашни реквизити на стикера. Така и цената му ще се намали, евентуално наполовина от сегашните 1,40 лева, които се плащат от водачите на автомобили, посочиха застрахователни експерти. Холограмата ще удостоверява, че полицата е редовна. А кодът, който от 2027 г. ще я замени, ще предоставя директна връзка със системата на Гаранционния фонд, където ще се прави справка дали за съответното превозно средство има сключена „Гражданска отговорност“.

В рамките на общественото обсъждане на промените в застрахователния кодекс МФ е получило куп предложения от потребители и от застрахователни компании за отпадане на стикера като напълно ненужен. В свой коментар един от най-големите застрахователи категорично възразява срещу холограмата на застрахователната полица, защото така на практика се затвърждава съществуващото положение, без да има обществена необходимост от това. Предложението стикерът да се замени с код на полицата е на компанията и то е прието по принцип от МФ, само че с преходен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари