Граничният полицай Бисер Чаушев и кучето Хас са рекордьори по заловени мигранти

0

18 групи от общо 456 нелегални мигранти са заловили граничният полицай Бисер Чаушев и неговият „колега“ - немската овчарка Хас, при обходите им на българо-турската граница само за тази година, стана ясно на церемонията „Полицай на годината 2019“.

Заради високия си професионализъм младши инспектор Бисер Чаушев, който е част от Мобилната гранична полицейска група от ГПУ-Момчилград, стана индивидуалният носител на приза за тази година. Наградата му бе връчена лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов на официална церемония в НДК, на която присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, както и представители на политическото и професионално ръководство на МВР.

Изборът кой да бъде награден прави специална комисия, а за първа година отличието отива при граничен полицай. Младши инспектор Бисер Чаушев и 6-годишният Хас имат множество успешни издирвателни операции и огромен принос за това на наша територия да не бъдат допускани нелегални мигранти. За по-малко от месец през тази година те успели да заловят 248 души, опитвайки се да пресекат незаконно държавната ни граница.

Искам да изкажа благодарност на ръководството на МВР и на „Гранична полиция“, че ме удостоиха с тази награда. За първи път се случва неин носител да бъде граничен полицай. Това е голяма чест, която ме задължава и за в бъдеще да давам всичко по силите и възможностите си, за да защитавам честта на Майката родина – България“, сподели полицай Чаушев.

Двамата с Хас са заедно още когато кучета е на 3 месеца. От тогава до сега тренират различни техники на проследяване, като за целта са преминали и няколко обучения в специалните за целта школи не МВР.

Един техен работен ден обаче минава трудно. Независимо от климатичните условия двамата изминават средно по 15 километра в патрулиране, но понякога и по много повече. Стигали са и дори 45 километра.

За да бъде успешен един такъв тандем обаче, полицай Чаушев е категоричен – трябва да има взаимно уважение и любов. „Няма ли синхрон между кучето и водача, работата не върви“, разказва той.

Двамата са преживели много неща на границата, имали са и опасни случаи, но граничният полицай не иска да разказва за тях. „Статистика не водя. Смятам да ги забравя, защото всеки нов ден ни очакват много трудности. Те са много подготвени, така че ние трябва да бъдем два пъти по-подготвени от тях“, споделя още полицай Чаушев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари