Глобиха книжарница в Русе, не пускали майки с детски колички

0
В русенската книжарница има надпис на витрината ”Забранено влизането с колички”
В русенската книжарница има надпис на витрината ”Забранено влизането с колички”

Русенският административен съд е потвърдил санкция за книжарница в града, наложена от Комисията за защита от дискриминация. Наложената от КЗД глоба от 250 лева е оспорена, но съдът отхвърля жалбата и санкцията остава. Решението на АС - Русе може да се обжалва пред Върховния административен съд.

КЗД е наложила глобата по жалба на А.К.Ц. На  16 септември 2013-а  г. А.Ц.,заедно с едногодишната си дъщеря в детска количка, е отишла в книжарницата на ул. ”Чипровци”.

В жалбата до КЗД А. Ц. твърди, че е била спряна на вратата от жена, която пропускала определен брой клиенти, заради по-големия поток клиенти във връзка с първия учебен ден. Допълва, че когато вътре в книжарницата е останал един клиент, една от трите продавачки е излязла на вратата, за да я попита какво желае. А. Ц. се интересувала дали има определен вид балони и й било отговорено, че няма, но имат други. На въпроса на А. Ц. дали може да влезе в книжарницата да ги види, служителката й отговорила, че не може да влезе с детска количка. А на въпроса „Защо”, е получила следния отговор: „Собственикът се сърди, нарушава се целостта на подовото покритие, затова има надпис на витрината ”Забранено влизането с колички”. Според А. Ц. е незаконно собственикът да не позволява на майки с детски колички да влизат в книжарницата и моли КЗД да се произнесе съобразно правомощията си.

В материалите по делото се уточнява, че е имало снимки и свидетелски показания за поставения до 2013 г. надпис на входната витрина „Влизането с колички забранено”, поради което се е налагало майките с детски колички да оставят детските колички с децата си без надзор на улицата.

Съдът намира, че безспорно е установено извършването на дискриминация и отхвърля оспорването на санкцията, включително и по мотивите за процесуални нередности.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари