Нови знаци забраняват карането на тротинетки в центъра на Русе

6
Глобата е до 50 лева
Глобата е до 50 лева

Нови знаци забраняват карането на тротинетки в центъра на Русе 

От броени дни всички улици, които водят към пешеходната зона на Русе в централната градска част, имат поставени от Общината знаци, които забраняват карането на електрически превозни средства в тази зона.

 Това потвърдиха от общинската администрация, съобщава в. „Бряг“. Всички нарушители вече могат да бъдат глобявани от полицията при наличие на такива знаци, като размерът на санкцията е до 50 лева.

Цялото лято русенци се възмущаваха от свистенето на тротинетки най-вече в центъра на града, че водачите карат едва ли не по главите на хората, че изскачат внезапно от най-невъзможни места и особено, че карат с висока скорост. 

Градът стана свидетел и на инциденти с пострадали, които или падат от возилата си заради скоростта, или се блъскат директно в автомобили. 

Русенци се страхуват и за малките си деца, които могат да бъдат пометени от фучащите двуколки, които са плъзнали в центъра на града, а пешеходците не могат да се разхождат спокойно и безопасно.

Припомняме, че на 4 август в града започна специализирана полицейска операция за контрол на движението на индивидуални електрически превозни средства на територията на Русе. В нея участват екипи от „Пътна полиция" при ОДМВР - Русе и от СЗ"КООРС" при Община Русе. Следи се да не се допуска движението на индивидуални електрически превозни средства в пешеходните зони, както и управление на двуколесни средства по площите, предназначени само за пешеходци.

Водачите на индивидуални електрически превозни средства трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да карат с включени светлини вечер; да се движат с изправна спирачна система и да ползват каска, ако са под 18 години. Забранено е да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч., както и да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 - "Забранено е влизането на велосипеди". 

Водачите на тротинетки не бива да развиват скорост, по-висока от 25 км/ч. Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч. и четиринадесет години - само по велосипедни алеи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    22
    Валентин Пенчев
    Крайно време беше да се въведе ред в карането на тези тротинетки. Да видим сега кой и как ще следи за прилагането на тези правила, защото ако останат само на хартия, без последствия за нарушителите, няма да има ефект от тях както при много от действащите правила и закони!
  • 4
    21
    Бат ви Жоро
    АН ТАКААА БРАВО ! Хубаво сте направили тая напаст да я няма поне на центъра ,като някой комари са нагли и жужат заслужават подметка в лицето ПОВЕЧЕТО докато карат !
  • -6
    20
    Русофил
    АЗ ИМАМ ТРОТИНЕТКА ПРИ ТОВА БЕНЗИНОВА 78 КУБИКА КАРАМ НАВСЯКЪДЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА ДА КАРАМ ЗАЩОТО... ВЕЛО АЛЕИ ГОДНИ ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ ПОЧТИ НЯМА ИЛИ ЩЕ СА ПОПИЛЯНИ ИЛИ ЗАТРУПАНИ ОТ ВОДНИЯ ЦИКЪЛ ИЛИ ПЕШЕХОДЦИ ИЛИ ЩЕ СА КОМПРОМЕТИРАНИ С НАДИГНАТИ ПЛОЧИ С ПОСТАВЕНИ НА ТЯХ КОЛЧЕТА НАДВИСНАЛИ КЛОНИ И ПРОЧИЕ НЕКА ПЪРВО МАХНАТ ЗАДРЪСТВАНИЯТА ТИРОВИТЕ С БЕЗОБРАЗНИТЕ СИ ТРОМБИ И БОКЛУЦИТЕ СЛЕД ТЯХ ТОГАВА ДА ГЛОБЯВАТ НАРЕД ТРОТИНЕТКАДЖИИТЕ МОЯТА Е БЕНЗИНОВО НЕ Е ЕЛЕКРИЧЕСКА ЗА МЕН НЕ ВАЖИ ДА МЕ ХВАНАТ И КАЧЕСТВЕНО ДА МЕ РАХОДЯТ АЗ ЩЕ СИ ПЛАТЯ ;)
  • 7
    19
    Тротинетка
    Аз съм против тротинетите !!! Просто с града не трябва опасни са !!!!
  • 5
    18
    Архитекта
    Преди години във Виена видях по улиците патрулни полицаи двойка със автомати. Обикновени патрулиращи полицаи. Само се разхождат със автоматите. Нищо особено. Но пешеходците не се правят на отворени . Явно българите не разбират нито от свобода , нито от демокрация. И явно им трябват години на превъзпитание. Трябва ли по улиците да патрулират постоянно жандармерия, въоръжени полицаи с автомати ? Явно трябва.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари