Глоба за родители, които не спазват режима с детето

1
Сега няма санкция, при нарушение на правилата се налага намеса на съдия-изпълнител и принудително предаване на детето
Сега няма санкция, при нарушение на правилата се налага намеса на съдия-изпълнител и принудително предаване на детето

Родители, които не спазват режима за срещи на детето с другия родител, да бъдат глобявани, предлагат частните съдия изпълнители.

Сега няма санкция, при нарушение на правилата се налага намеса на съдия-изпълнител и принудително предаване на детето, което естествено го травмира. За да е има ефект от глобата, тя трябва да се събира веднага, а не след години, уточняват частните съдия-изпълнители. Ръководството им отчете дейността им през м.г., съобщава 24 часа.

Гилдията настоява още депутатите бързо да гласуват внесените промени, след които няма да се стига до запор на банкови сметки на длъжници, в които им се превеждат само заплата, пенсия, детски надбавки. Проблемът е от години. Запорът се вдига след като длъжникът представи бележка от работодателя си или от НОИ, че във въпросната сметка се превежда заплатата или пенсията му, но докато това стане, той не разполага със защитените от закона суми, обясни шефът на гилдията Георги Дичев.

Частните съдия-изпълнители имат идеи да се увеличат правата на длъжниците, за да се възстанови баланса между техните интереси и тези на кредиторите им.

Една от тях е изпълнителното дело да се образува по местоживеенето на длъжника, за да не му се налага да пътува например от Бургас до София, където е образувано делото, и разходите му за транспорт да са по-големи от дълга. Другото предложение е когато длъжникът не бъде открит и не знае за започналото срещу него изпълнително дело, да му се назначава адвокат.

Гилдията предлага още длъжниците да могат да обжалват пред съда повече действия, а имуществото им да се продава публично на група, а не на отделни вещи, за да не се стига до раздробяването на предприятие например на имот, страда, отделни машини, автомобили и други.

Частните съдия-изпълнители за пореден път път настояха да се въведат електронните запори, които ще намалят с 30% таксите, и електронните търгове. Идеята е те да се извършват в платформа, която да се разработи и поддържа от министъра на правосъдието. Там може не само да се постигне максимална сума при наддаването, но в него могат да участват хора от цял свят.

Гилдията отчете, че през миналата година е събрала 1,025 млрд. лв. - с 5 млн. лв. повече в сравнение с 2014 г. Образували са 171 000 дела - със 7000 по-малко от предишната година.

Значително по-малък е броят на делата, заведени от банки срещу неизрядни длъжници - 26 000. През 2014 г. броят им е бил 36 000.

Продължава тенденцията за увеличаване на делата в полза на държавата и общините - 24 000 през м.г., с близо 3000 повече в сравнение с предишната година. Близо 85% от общините ползват услугите на гилдията. През 2015 г. частните съдия изпълнители са възстановили на държавни органи 80 млн. лв., а от дейността им пряко в държавния бюджет са постъпили 120 млн. лв.

Запазва се броят на делата, които обикновените хора завежда за неполучени заплати /2100 през м.г/ и за издръжки /1000/. През 2015 г. частните съдия изпълнители са имали 100 дела за предаване на деца.

Сега в страната работят 191 кантори на частни съдия изпълнители с над 2000 служители. През 2015 г. ръководството на гилдията е образувала 47 дисциплинарни дела - 28 частни съдия изпълнители са наказани с глоба до 10 000 лв., двама са порицани, един е предупреден, че ще бъде лишен от правоспособност. На четирима е била наложена най-тежката санкция - лишаване от правоспособност, т.е. не могат да упражняват професията си.

От началото на тази година тази санкция е наложена на трима други.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари