Георги Тодоров: Борим се с разпространения и внушения на настроения в интернет

0
Снимка: NOVA

Киберсигурността е интересна и деликатна тема, коментира министърът на електронното управление

Една от важните задачи, която е поставена пред нас като служебно правителство, е да осигурим провеждането на изборите по честен и прозрачен начин”. Това каза Георги Тодоров, министър на електронното управление, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA.

Според него, на първо място е превенцията. „Да ограничаваме всевъзможни атаки върху сайтове и информационни системи на различни държавни структури, както и на местната власт. Също така да се борим с потенциални разпространения и внушения на определени настроения в интернет пространството. Чисто исторически, с приближаването на изборите, различни структури извън страната се опитват да атакуват определени сайтове. В крайна сметка се касае за чувствителна техническа инфраструктура, която се отнася към държавната сигурност. Така че, на държавно ниво взимаме достатъчно мерки, за да не допускаме такива атаки”.

Министърът посочи, че в самия изборен ден застъпници и наблюдатели се допускат да присъстват съгласно правилата, които е определила ЦИК. „Както е било и досега. Представители на политическите партии са присъствали и на предните избори и на по-предните през миналата година, при броене на разписките и подписването на протоколите. Ако ЦИК, съобразно техните правила, допуска присъствието на наблюдатели и застъпници, може да има граждански контрол”.

„Киберсигурността е интересна и деликатна тема. Трябва да се акцентира върху образованието по отношение на това какво се случва в интернет. Не се ли пазим сами и не споделяме ли добри практики от другите държави, ще бъдем пробивани и ще се борави с наша информация”, каза Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари