Божидар Божанов: Българите вече няма да бъдат куриери на администрацията

0
Кибератаките срещу институции се увеличиха след началото на войната
Кибератаките срещу институции се увеличиха след началото на войната Снимка: БГНЕС / Архив

Кибератаките срещу институции се увеличиха след началото на войната

"До края на тази година част от административните услуги ще станат достъпни чрез електронна идентификация, каквато ще има всеки българин", каза днес във Варна министърът на електронното управление Божидар Божанов.

По думите му вече се работи по приложението, като на първо време ще бъдат интегрирани пет институции, сред които МВР, Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт. Освен това българите вече няма да бъдат куриери на администрацията и да пренасят удостоверения от институция в институция, а те сами ще си осигуряват нужната им информация по служебен, електронен път, съобщава БТА.

Божанов посочи, че проектът за електронната идентификация на гражданите вече е възложен и се реализира от „Информационно обслужване“. Стойността му ще бъде под два милиона лева. 

Той каза още, че кибератаките срещу институции зачестяват и стават все по-разнообразни.

"Започнали сме с мерки срещу този проблем още преди началото на конфликта в Украйна, който всъщност увеличи интензитета на атаките", обясни Божанов.

Той уточни, че въвеждането на електронната идентификация няма да доведе до допълнителен риск за личните данни на хората, с които разполагат институциите. Целта е да бъдат по-добре защитени регистрите, обясни министърът. Според него електронната идентификация би била и един от механизмите българите да дават своя вот при бъдещо дистанционно гласуване на избори.

Във връзка с хакерските атаки и ситуацията с „Български пощи“ министърът коментира, че ведомството, което управлява, помага на дружеството в рамките на правомощията си. "Пощите не са били в обхвата на министерството, нито на Държавната агенция "Национална сигурност", никой не ги е проверявал, затова в момента се водят разговори за разрешаването и на този проблем", обясни Божанов.

По повод възможни електронни облекчения за бизнеса министърът посочи, че задачата на ведомството е да осигури възможност предприемачите да взаимодействат с държавата по електронен път.

"За броя на разрешителните като режими решават съответните министерства, но бюрокрацията по заявяването им и по подновяването им ще бъде облекчена", допълни Божанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари