Георги Гвоздейков: Билетите за влак ще поскъпнат

0
Транспортният министър оправдава увеличението на цените с предстоящото внедряване на нова технология и нов подвижен състав
Транспортният министър оправдава увеличението на цените с предстоящото внедряване на нова технология и нов подвижен състав Снимка: Dunavmost

Транспортният министър оправдава увеличението на цените с предстоящото внедряване на нова технология и нов подвижен състав

За да се повиши качеството на услугата в БДЖ, билетите ще трябва да поскъпнат, коментира в ефира на БНТ министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той не уточни в какъв размер ще е увеличението, но заяви, че то ще се наложи поради две причини – предстоящо внедряване на нова технология и новият подвижен състав.

"Стремим се да повишим качеството и нивото на услугата, което неминуемо ще доведе до промяна на цената на билетите", обясни той. "Ще има защо да се увеличи тази цена, тъй като предстои да бъде внедрена нова технология в БДЖ и нов подвижен състав.

По думите му БДЖ трябва да придобие „нова визия и нова стратегия, нов план за развитие.“ Той допълни, че потенциалът на БДЖ е доста сериозен и трябва да се работи в тази посока.

С изказването си Гвоздейков отново индиректно защитава тезата, че именно „БДЖ – Пътнически превози“ трябва да се сдобие с новите влакове и локомотиви, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки че в него е записано, че това трябва да стане на конкурентен принцип и съобразно това кой спечели договора за обществен превоз на пътници.

Дори в управленската програма на кабинета "Денков" е записано, че кабинет планира да стартира процедурата за нов договор до март 2024 г., но преди това се готви пазарна оценка на жп сектора у нас, отбелязва Economic.

Експерти предупреждават, че страната ни е изпуснала срока за искане на дерогация и вече няма възможност договорът да бъде възложен директно на държавното дружество. Ако под някаква форма държавата реши да даде приоритет на БДЖ-ПП, то това ще доведе до санкции от Европейския съюз.

Припомняме, че един от 4-те стартирани търгове е спрян заради жалба на Шкода Транспортейшън А.С. Така модернизацията на железниците се бави вече значително.

Нова технология?

Новата технология, за която министърът говори, най-вероятно е свързана с обновяването на системата за билетоиздаване на БДЖ. Зам.-министърът на ресорното ведомство Бисер Минчев коментира във вторник, че е „започнала работа за изграждане на нова модерна система за издаване на билети в „БДЖ-Пътнически превози“, чиято идея е да бъде интегрирана в голямата единна система за издаване на общ превозен документ.“

"Да стигнем това, което го има в Европа – с един билет да можеш да пътуваш с влак, автобус, а пък защо не и със самолет и морски транспорт“, посочи Минчев, цитиран от БТА.

Припомняме, че бившият транспортен министър Николай Събев също имаше идея за подобен билет, с който „да се пътува от Силистра до Ню Йорк“. По негово време министерството дори анонсира, че започва работата по въвеждането на единния билет за пътуване. Въпросната концепция дори трябваше да бъде тествана по реален маршрут. На практика обаче това не се случи.

За модернизацията в системата за билети на БДЖ-ПП се заговори отново през юли тази година, когато представител на БДЖ заяви, че предстои да бъде обявена обществена поръчка за въвеждането на ПОС терминали.

Впоследствие стана ясно обаче, че става въпрос за вече стартиран търг за надграждане на „Системата за билетоиздаване и резервации“ с продажба на билети от вендинг автомати, доставка на PDA устройства за продажба на билети във влаковете, необходими за издаване и валидация на превозни документи във влаковете, осигуряване на тяхната свързаност чрез APN и VPN и цялостна софтуерна поддръжка.

Към днешна дата търгът е прекратен заради жалба в КЗК, а БДЖ-ПП все още не е обявил нов такъв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Първан Симеонов
    Гвоздейков ще забие и последния гвоздей в ковчега на БДЖ след като предшествениците му от други десни партии като ГЕРБ, НДСВ, ОДС, СДС успяха да плячкосат и ликвидират цели линии, гари и спирки. Защо ще вдигат цените на билетите преди да са внесли модерните състави и да са повишили комфорта?! Нека да стане след това, ако наистина е достатъчно модерно и комфортно.
  • 2
    3
    Гост
    Че то има ли още ,дето ползват влак!?!
  • 4
    2
    3467347347
    Помня преди като имаше едни истински билети, бяха със синьо, май жълто за емблемата на БДЖ и бяха много готини. Какви да тези жалки касови бележки все едно си отишъл в кварталната бакалия на Чичо Митко? Сигурно преди това е имало още по-истински и готини билети. Следващата стъпка е да спрат и касовите бележки понеже много сложно.
  • 4
    1
    Хаха
    Да фалирате окончателно значи. Нещастници
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари