Георги Гвоздейков "отсвири" китайските двуетажни влакове

0
Министерството на транспорта прекрати поръчката на модерни двуетажни влакове, "летящи" със 160 км в час
Министерството на транспорта прекрати поръчката на модерни двуетажни влакове, "летящи" със 160 км в час Снимка: БТА

Министерството на транспорта прекрати поръчката на модерни двуетажни влакове, "летящи" със 160 км в час

Вече е ясно, че в близките години в България няма да видим модерни двуетажни влакове, "летящи" със 160 км в час. Министерството на транспорта обяви в регистъра на обществените поръчки, че прекратява процедурата "Доставка на 7 броя двуетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 300 седящи места".

Срокът за подаване на оферти изтече на 8 януари. Документи подаде само един кандидат - Консорциум 7 DDEMU. Водеща в обединението е германската фирма Vossloh Rolling Stock, която е част от семейството на китайския жп гигант China Railway Rolling Stock Corporation.

Конкурсът за доставка на екзотичните за България двуетажни влакове може да се окаже първият успешен след серия провали на обществените поръчки за обновяване на железниците, отбелязва вестник СЕГА.

При прегледа на единствената оферта тръжната комисия е установила "несъответствие" с условията на поръчката. Консорциумът 7 DDEMU е представил график, който предвижда седемте мотрисни влака да бъдат доставени завършени и комплектовани в в България между 36-ия и 52-рия месец след подписването на договора, а регистрацията им да бъде приключена до 54-тия месец. Тези времеви параметри обаче надхвърлят заложения от транспортното министерство срок за изпълнение - не повече от 33 месеца.

По тази причина офертата е отхвърлена, въпреки че предложената в нея цена е много атрактивна - 250.2 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност 410.5 млн. лева без ДДС.

Заповедта на министър Георги Гвоздейков за прекратяване на процедурата е подписана на 15 януари. Отхвърленият кандидат има право да обжалва решението в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията. Засега не е е ясно дали Консорциум 7 DDEMU ще се възползва от тази възможност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Спонсор
    СМОТАНИТЕ ШОПИ ОТ ПЕРНИК ДА СИ ОПРАВЯТ ГОЛФ БРАКМИТЕ И ПО РЕЛСИТЕ ДО ШОПИЯ И ОБРАТНО!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари