Гърция удължава Ковид ограниченията

0
Целта е да се овладее разпространението на варианта Омикрон
Целта е да се овладее разпространението на варианта Омикрон Снимка: ЕПА / БГНЕС

Целта е да се овладее разпространението на варианта Омикрон

Гърция днес обяви допълнителни ограничения, отнасящи се основно за нощните заведения, които ще бъдат в сила в периода от 3 до 16 януари, за да ограничи разпространението на коронавируса, включително на варианта Омикрон, съобщава Ройтерс.

Съгласно новите мерки носенето на маски с висока степен на защита ще бъде задължително в супермаркетите, обществения транспорт и хранителните заведения, допълва БТА.

Баровете и ресторантите ще трябва да затварят в полунощ и няма да се допускат правостоящи клиенти в развлекателните заведения. Ще има също така ограничение за настаняване на до шестима души на маса.

"Ако установим, че тези мерки не се спазват, ще забраним музиката (в развлекателните заведения)", заяви здравният министър Танос Плеврис на пресконференция.

Правителството също така реши да ограничи присъствието на публика на спортни събития до 10 процента от капацитета им и максимум 1000 души.

Посетители в домовете за възрастни хора ще се допускат само с отрицателен PCR тест, направен преди не повече от 48 часа.

Властите вече затегнаха съществуващите мерки миналата седмица, като направиха задължително носенето на маски на открито и забраниха коледните и новогодишните празненства.

"Влизаме в (период на) преобладаване на варианта Омикрон в Гърция", посочи още Плеврис.

Той призова празнуващите Нова година "да защитят скъпите си хора" и да избягват контакт, ако са участвали в обществени събирания по време на празниците.

Гърция вече е наложила мерки за неваксинираните лица, участващи в събития на открито или закрито. Миналата седмица страната нареди да се ползват по две маски или маски с висока степен на защита в обществения транспорт и супермаркетите.

Страната регистрира рекордните 9284 новозаразени днес и 66 смъртни случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари