Испания премахва маските на открито

2
Страната продължава постепенно да премахва ограничителните мерки, въведени по време на шестата вълна на пандемията
Страната продължава постепенно да премахва ограничителните мерки, въведени по време на шестата вълна на пандемията

Испания продължава постепенно да премахва ограничителните мерки, въведени по време на шестата вълна на пандемията.

Министърът на здравеопазването Каролина Дариас обяви, че от следващата седмица правителството планира да отмени задължителното използване на маски на улицата.

По думите на Дариас, ако в понеделник се постигне консенсус между централното и регионалните правителства на Междутериториалния съвет по здравеопазване, решението за премахване на маските на открито ще се публикува в официалния държавен вестник в сряда и може да влезе в сила от четвъртък, информира БНР.

Носенето на маски на открито бе повторно въведено на 22 декември миналата година заради бързото разпространение на Омикрон варианта, но сега, след като „вече три седмици се наблюдава намаляване на броя на новозаразените“, се мисли за облекчаване на ограничителните мерки.

Това е последният уикенд, в които нощните заведения и барове в Каталуния ще останат затворени. Следващата седмица те отново подновяват работа. По изчисления на бранша загубите им са 6 милиарда и 457 милиона евро след като през последните 23 месеца, 20 нямаха право да работят.

Продължават да спадат и новите случаи. В петък броя на заразените е почти 75 хиляди души, срещу 119 000 миналият петък. Низходяща тенденция регистрира и кумулативната честота от 2229 случая на 100 000 жители. Това е близо 3 пъти по-малко от преди месец в някои региони като Навара, където бяха регистрирани 7 000 случая на 100 000 жители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари