Гърция ще има нова валута

0
Специалисти прогнозират въвеждане на паралелна валута, което било по-добре за Гърция от връщането на драхмата
Специалисти прогнозират въвеждане на паралелна валута, което било по-добре за Гърция от връщането на драхмата

От доста време насам се обсъжда възможността за въвеждане на паралелна валута в Гърция – един вид държавни облигации, с които да се погасяват задължения. Това би позволило на гръцкото правителство да продължи да изплаща заплати на държавните служители.

Алтернативата „Гевро”

Още преди 3 години тогавашният главен икономист на Дойче банк Томас Майер предложи въвеждането на нова валута - "гевро" (т.е. гръцко евро). Гръцкият икономист и носител на Нобелова награда за икономика Кристофър Писаридис също вижда в паралелната валута възможно решение за Гърция в случай, че държавата вече не е в състояние да изплаща заплатите и пенсиите на хората.

Не е ясно обаче какво мислят за това банкерите. Гръцката централна банка, Дойче Бундесбанк, а и Европейската централна банка /ЕЦБ/ отказват да коментират подобен сценарий. Нежеланието им да говорят по темата е разбираемо: за тях еврото е единствената официална валута, а всяка дискусия за алтернативни платежни средства малко или много би представлявала разговор за края на валутния съюз в сегашния му вид, пише Клуб Z.

"Всеки ден и всеки час става все по-сигурно, че Гърция ще има нова валута. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на Нова Телевизия.  

По думите му още в следващите дни в южноевропейската държава ще има някакво ново разплащателно средство: „Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини.“

„Аз не съм сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. Самото изтичане на споразумението на 30-ти и това, че банките не работят не значи автоматично, че не може да бъде подписано ново такова. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати“, заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Според него не е ясно дали в страната изобщо ще има референдум и какво точно ще се гласува на него. Експертът заяви, че все още има шанс за Гърция, има дори 2 избора и при фалит. „И винаги, когато има 2 пътя, има възможност да преговаряш“, поясни Ганев.

Що се отнася до ефектите на гръцката криза върху България, Николай Василев коментира, че за банките ни няма да има особен проблем, дори за тези, които носят гръцки имена.

„Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой“, уточни бившият министър.

Той изтъкна, че развоя на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

„Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция, заяви Василев. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари