Гърция е изправена пред демографска катастрофа

1
Очаква се в не толкова далечното бъдеще смъртността в страната да е два пъти по-голяма от раждаемостта
Очаква се в не толкова далечното бъдеще смъртността в страната да е два пъти по-голяма от раждаемостта

Очаква се в не толкова далечното бъдеще смъртността в страната да е два пъти по-голяма от раждаемостта

През 2070 г. в Гърция ще има по-малко от двама работоспособни за всеки гражданин над 65 г., което означава, че дотогава страната ще е изправена пред сериозна демографска криза и пренатоварена система за социално подпомагане, сочи последния доклад на Брюксел по темата, пише електронното издание на атинския вестник Kathimerini.

Докладът на Европейската комисия за ефектите на демографските промени от последите години на социалния и икономически живот на Европейския съюз сочи, че населението на Гърция в близкото бъдеще ще продължи да намалява. Очаква се в не толкова далечното бъдеще смъртността в страната да е два пъти по-голяма от раждаемостта.

Докладът представя дългосрочните демографски тенденции в цяла Европа. Според него гръцкото население не само застарява, но и намалява опасно бързо - от 10,7 млн. през 2019 г., очаква се то да намалее до едва 8,5 млн. през следващите 50 години.

Възрастовите групи в Гърция от 10 до 69 годишна възраст ще намалеят с 10-15% до 2070 г., докато броят на хората над 70 години ще се удвои. Смъртността ще бъде двойна в сравнение с раждаемостта след 50 години (130 000 срещу 65 000).

Очаква се средната продължителност на живота тогава да достигне 86 г. за мъжете и 91 г. за жените, а средната възраст в Гърция ще се повиши от 45 г. до 52 г. през 2070 г.

Още по-притеснителното е увеличаването броя на пенсионерите в сравнение с хората в работоспособна възраст. От четири възрастни хора на всеки 10 граждани в трудоспособна възраст (20-65 години) днес, съотношението през 2070 г. ще бъде седем пенсионери на всеки 10 млади хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари