Финландия и Норвегия ще изпратят оръжия на Украйна

2
Решението означава промяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна откакто през 1856 г.
Решението означава промяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна откакто през 1856 г. Снимка: iStock

Осло ще дари до 2000 гранатомета М72, Хелзинки - 2500 автомата, 150 000 патрона и 1500 противотанкови оръжия

Финландия ще изпрати оръжия и боеприпаси за Украйна, заяви днес премиерката Сана Марин, с което страната променя политиката си, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставката ще включва 2500 автомата, 150 000 патрона, 1500 противотанкови оръжия и 70 000 пакета с храна, добави министърът на отбраната Анти Кайконен.

"Противотанковите оръжия могат да се използват за борба с бронирани превозни средства", заяви Кайконен на пресконференция след заседание на правителството.

Решението означава промяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна откакто през 1856 г. Съветският съюз се отказа от военноморска база, която беше наел в южната част на Финландия след Втората световна война.

Кайконен намекна, че правителството ще се откаже от дългогодишната политика на Финландия да не доставя оръжия в зони на военни действия, когато в неделя заяви, че правителството обмисля да изпрати Украйна смъртоносни оръжия.

Стана известно, че оръжие на Украйна ще изпрати и Норвегия, се казва в изявление от днес на правителството. С това тя става поредната европейска държава, която прави това след нахлуването на Русия.

Решението отменя норвежката политика, прилагана от 50-те години на миналия век, да не се изпращат оръжия на държави извън НАТО, които са във война или са изложени на риск от въоръжен конфликт.

Осло ще дари до 2000 противотанков гранатомета М72, посочи в изявление правителството.

"Норвегия има стриктна политика относно износа на военно оборудване, но Украйна сега е изправена пред извънредни обстоятелства", заяви премиерът Юнас Гар Стьоре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари