Европа може да блокира АЕЦ „Белене“

0
Дискусията за размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“ може да се окаже излишна,
Дискусията за размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“ може да се окаже излишна,

Дискусията за размразяване на проекта за АЕЦ „Белене“ може да се окаже излишна, защото руският партньор в строителството „Росатом“ е заплашен да бъде включен в списъка на компаниите под международни санкции.

Вестник „Комерсант“ съобщи днес, че „Росатом" е признал за доставка на оборудване за ТЕЦ в Крим, което го изправя пред риска да получи забрана за търговска дейност в страните от ЕС, каквато е България. Досега държавната атомна корпорация на Русия успяваше да избегне западните санкции, наложени заради незаконното според ЕС и НАТО присъединяване към Русия на Кримския полуостров, пише вестник СЕГА.

"Росатом" е сред световните лидери в атомната промишленост за мирни цели. Корпорацията обединява над 360 предприятия и строи атомни електроцентрали по целия свят. Включването й в списъка на лицата и фирмите подлежащи на санкции може да се отрази много зле на работата й зад граница.

Досега в Крим работеха неприкрито преди всичко руски компании, които и без това са включени в черните списъци. Така например, "Технопромэкспорт" и други структури на "Ростех" попаднаха под санкции в САЩ през декември 2015 года. "Росатом", който работи много активно на пазарите на САЩ и Европа внимаваше да не дава поводи за включването му в санкционните списъци.

„Атомстройекспорт“, който е подразделение на „Росатом“, спечели преди месец международно арбитражно дело срещу НЕК заради спирането на строежа на АЕЦБелене“ и ще получи 550 млн. евро от България за построения, но недоставен реактор.

Премиерът Бойко Борисов бе тази седмица в Техеран, за да предложи на Иран да закупи реактора, но без съгласие на руската страна това не може да стане. Не бе съобщено дали Иран има сериозен интерес към сделката, но след посещението в Техеран се заговори за рестартиране на проекта АЕЦБелене“.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари