Евродепутати от БСП подкрепиха Истанбулската конвенция

0
Елена Йончева и Сергей Станишев гласуваха "за"
Елена Йончева и Сергей Станишев гласуваха "за"

Елена Йончева и Сергей Станишев гласуваха "за"

Евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство за присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. С това вота по документа е окончателен от страна на Европейския парламент и Съветът на ЕС може да пристъпи към приключване на присъединяването на Общността към конвенцията. От българските евродепутати 6-има дадоха вота си "за", само един "против", 3-ма се въздържаха, а 7 не участваха в гласуването.

Шест години, след като ЕС подписа първия правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета и въпреки многобройните призиви на парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни-членки, се казва в приетия документ.

В него се припомня, че Съдът на ЕС е потвърдил през октомври 2021 г., че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към конвенцията не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутатите, като призоваха останалите шест държави - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да го направят незабавно.

От българските евродепутати "за" гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от "Обнови Европа" - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк, предаде БНР.

"Против" документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Primus
    Пидал и лисбийка, ко да прайш?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари