Ето какво наистина означават кошмарите ви

0
Подобни неща се случват на всеки
Подобни неща се случват на всеки

Подобни неща се случват на всеки. Прекарали сте прекрасен ден, а ни в клин, ни в ръкав сте сънували кошмар. Обожавате половинката си, а предателски сънувате секс с друг мъж или друга жена.

Или дори, без изобщо да вярвате в подобни глупости, тайничко се радвате или силно се тревожите, сънувайки сън, който традиционно вещае щастие или неприятност.

Всъщност, както казват учените, сънищата рядко означават това, което сте сънували, и още по-рядко биват пророчески. Прочутият швейцарски психолог и психиатър Карл Юнг за годините си работа е анализирал над 20 000 съновидения и е стигнал до извода, че те са ключ към нашето подсъзнание.

Неговите съвременни последователи усъвършенстват тази теория, помагайки ни да разберем какво ни сигнализира подсъзнанието с помощта на „нощното кино“.

При правилен подход от сънищата може да се извлекат тонове важна информация и дори да се коригира собственият живот. Главното е да ги възприемате не буквално, а символично. Те са пълни с метафори, които съответстват на различни аспекти от вашата личност и подсказват на какво е нужно да се обърне внимание веднага.

И още – помнете, че съдържанието на сънищата може да зависи от много фактори, дори от позата, в която спите. Например едно изследване от 2004 година е показало, че хората, които спят на лявата си страна, по-често сънуват кошмари от тези, които са свикнали да спят на дясната.

А сега можем да преминем към конкретни примери. Един от съвременните специалисти от школата на Юнг, докторът по психология Кардер Стаут, по молба на HuffPost Lifestyle тълкува 10 от най-разпространените сънища.

Ако редовно сънувате един и същи кошмар

През живота ни се налага да преживеем доста негативни емоции и най-силните сътресения сакаш се „попиват“, като с времето се получават психически травми. Човешкият мозък е устроен така, де съхранява негативния опит, вместо да се избави от него.

Повтарящите се кошмари са сигнал, че е време да обърнете внимание на проблема, иначе той ще се разрасне още повече.

Ако сънувате бившия си партньор

Конкретен добре познат ви човек насън най-често представлява не самия себе си, а нещо вътре в самите вас, което е свързано с този човек.

За да разберете какво може да е това, запитайте се, какво означава той за вас, какви качества притежава, за какво най-силно ви напомня? Да речем – вашият бивш партньор е бил прекалено „затворен“, значи, виждайки го насън, вие трябва да се вгледате в таи черта у самия себе си – може би е време нещо да промените?

Ако сънувате бременност

Подобно нещо може да сънуват не само жените, макар че при тях е много по-често. Много съновници твърдят, че това е на придобивка. Но психиатрите тълкуват съня различно – той означава, че у вас има нова енергия, нови, възможно още неосъзнати идеи. Вероятно преживявате нещо като прераждане, движите се в съвсем нова посока, променяте се, навлизате в нова фаза на живота си.

Ако ви падат зъбите

Още един от най-разпространените сънища на човечеството, независимо от културата, произхода и околните условия. Мнозина традиционно го смятат за един от най-зловещите и предвещаващи смърт сънища. Но трябва ли да се страхуваме?

Нека си изясним какво означава падането на зъбите в обичайния, реален живот. Зъбите растат в ранно детство, опадат около 7-годишна възраст и израстват нови. Тоест падащите зъби са свързани с преходен период в нашия живот, когато промените предизвикват безпокойство, тревога и страх.

В повечето случаи сънят с падащи зъби е символ, че растете, развивате се, променяте се.

Ако сънувате смърт

Помните ли сънищата с бременност? Смъртта на сън трябва да се разглежда по същия начин, както и раждането на нов живот. В дадения случай сънят символизира, че даден аспект от нашето Аз, нещо, което е било вътре в нас, повече не ни служи, умира и ние започваме да се движим в нова посока. В реалността за подобно нещо може да сочат различни ситуации – уволнение, преместване или болезнен процес на раздяла, предизвикващ чувство на тъга.

Общо взето, сънищата за смърт са сънища за това, което освобождаваме от себе си.

Изневяра

Същината на този сън е нечестност, измама, но не спрямо вашия партньор, както може да се приеме буквално, а спрямо вас самите. Така се проявява нещо, което потискате у себе си и на което не обръщате внимание. Изневярата насън сочи, че сте изневерявате на собствените си принципи и потребности.

Ако сънувате животни

Както и с опадането на зъбите, сънищата с животни са типични за всички народи по планетата. Но в различните култури животните символизират различни неща.

Да вземем например змиите. За да разберете какво ви казва подсъзнанието с помощта на това същество, започнете с личния си опит- живее ли змия у вас? Виждали ли сте змия в зоомагазина? След това преминете към подсъзнателното – страхувате ли се от змии? Интересни ли са ви те? Какво означават те за вас? Накрая се обърнете към това, което е известно за змиите там, където живеете – легенди, митове, поверия и така нататък. Всички тези неща трябва да се отчитат, за да разберете своя сън.

Например в различните култури змията символизира измама, мъдрост, обновление (змиите сменят кожата си), власт, други магични и мистични неща. Анализирайте всеки елемент един след друг и в резултат ще получите личното си разгадаване.

Училище или работа

Най-често тези сънища са тревожни – изпит или съвещание, а вие не сте готови; всички са се събрали, а вие сте закъснели; съучениците или колегите са скептични към вас или не ви одобряват и т.н.

Всичко това означава само едно – вашата уязвимост. Плаши ви мисълта, че ще ви „разкъсат“, ще видят кой сте всъщност, ще разберат за вас нещо, което бихте искали да скриете (не е задължително това да са позорни неща, а вашите слаби страни от рода на недостиг на знания, неувереност и т.н.).

Дори ако сме абсолютно честни в професионалната си дейност и влагаме всичко от себе си, продължаваме да носим маска и не разкриваме всичките си особености дори на нашите приятели. Мисълта, че можем да се лишим от тази защита, създава чувството за уязвимост, сякаш сме се озовали в клас по бельо (или напълно голи).

Невероятни приключения

Е, това са най-върховните сънища! Например, когато летите. Най-често така се проявява неудържимата енергия през детството. Тогава приключенският дух, неограничаван от зрелите предразсъдъци, ни е карал да действаме импулсивно и фактически сме живели във въображаем свят.

Какво означават тези сънища? Това, че частичка от детството, съхранила се вътре у нас, незаслужено е забравена и изисква изход. Може би си струва понякога да действаме импулсивно и по-малко да мислим над всяка крачка?

Може би прекалено „зрелият“ подход към всичко ни спъва? Може би сме прекалено загрижени, потънали в реалността и сме захвърлили инфантилната част от себе си?

Ако сънувате храна

Отново не възприемайте това буквално. Ако сънувате истинско угощение, то помислете с какво се опитвате да замените храната? Да речем, че сте работохолик. В такъв случай сънят ви говори, че поглъщате прекалено много трудова енергия, така че аха-аха ще се пръснете и в живота ви вече не е останало място за други неща.

Или, ако сънувате недохранване, чувство на глад, то запитайте се, какво най-много страстно ви се иска? Коя част вътре у вас „гладува“ и се нуждае от „подхранване“?

Ето как психиатрите от школата на Юнг тълкуват „най-популярните“ сънища. И още съветват: следващия път, когато сънувате ярък сън, накратко го запишете веднага, щом отворите очи, и опитайте да го разгадаете.

Ако се научите да четете тези послания от собственото си дълбоко Аз и правилно да ги използвате, то ще станете и по-здрави, и по-щастливи!

Източник: Мегавселена
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари