Единствен по рода си Дядовден в русенско

0
Единственият в България Дядовден отбелязаха в село Черешово днес
Единственият в България Дядовден отбелязаха в село Черешово днес Видео: КИС 13

Единственият в България Дядовден отбелязаха в село Черешово днес.

Този уникален обичай се чества на следващия ден след Бабинден. Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в традиционното честване, което води началото си отпреди близо половин век. Основен организатор на обичая е Община Сливо поле.

Според обичая празникът започна с шествие, водено от музиканти, което стигна до дома на Дядото на селото. За шеста поредна година за дядо бе избран 73 - годишния Марин Колев. Дядо Марин и семейството му посрещнаха гостите на двора с богата трапеза, на която се вдигнаха много наздравици с хубави пожелания.

От там той беше пренесен на ръце не до каручка, както е по традиция, а модерната й версия – пикап. После всички отидоха до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“ на дядото за здраве. Заместник-областният управител на Русе Станимир Станчев и кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов дариха на Дядото кърпа и сапун. После празникът продължи на селския мегдан с много музика и хора. 

Празненствата завърши в салона на читалище Христо Ботев в селото, където кметът на общината Валентин Атанасов поздрави всички с полувековната традиция в Черешово.

Традицията на празника е свързана с вярванията за здраве и плодородие. Преди почти половин век, мъже от селото решили да направят напук на жените си, защото ги пренебрегвали на Бабинден.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари