В село Черешово отпразнуваха Дядовден

1

Днес, 22.01.2016 г., заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев посети село Черешово, където бе отпразнуван единствения по рода си у нас празник Дядовден.

Празникът се отбелязва всяка година на 22 януари, ден след Бабинден.

Според обичая празникът започна с шествие, водено от музиканти, което стигна до дома на Дядото на селото. За пети пореден път беше избран 72-годишният Марин Ангелов Колев. Дядо Марин и семейството му посрещнаха гостите на двора с богата трапеза, на която се вдигнаха много наздравици с хубави пожелания. От там той беше пренесен на ръце до автомобил, с който всички отидоха до селската чешма, за да бъде извършен ритуалът по „окъпване“ на дядото за здраве. Станимир Станчев дари на Дядото кърпа и сапун, както повелява традицията.

Заместник областният управител сподели пред черешовчани спомените си от дете за този празник. Той изрази честта и привилегията, които чувства за втора поредна година, споделяйки празничното отбелязване на Дядовден в с. Черешово, общ. Сливо поле. Станчев подчерта уникалността на празника, прославящ селото в цяла България. Той не пропусна да поздрави и бабите по повод отминалия вчера също голям празник – Бабинден, а на бай Марин заместник областният управител пожела да продължи още дълги години да бъде „главен“ дядо, да дава сили, ентусиазъм и воля за продължаване напред и поне още 80 години да бъде все така млад.

След ритуала тържеството продължи в читалището, където за доброто настроение на всички присъстващи имаше богата фолклорна програма и специално организирана томбола.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари