Драконови лодки на мондиал в Русе

6
Гонките ще са в езерото на лесопарк „Липник
Гонките ще са в езерото на лесопарк „Липник

Гонките ще са в езерото на лесопарк „Липник, а в крайдунавския град се очакват над 3000 състезатели и гости

Русе посреща световното първенство с драконови лодки пред 2025-а, реши Международната федерация по кану-каяк. Точните дати ще бъдат определени допълнително. Страната ни за първи път ще е домакин на подобен форум, който набира все по-голяма популярност през последните години и в Европа, пише вестник Труд.

Гонките ще са в езерото на лесопаркЛипник, а в крайдунавския град се очакват над 3000 състезатели и гости.

Историята на драконовите състезателни лодки идва от Китай. Те са 10 или 20-местни. Отпред са украсени с глава, а отзад с опашката на дракон. И са боядисани в ярки цветове, най-вече червен, символизиращ щастие и успех. Важна роля във всяка лодка има и барабанчикът, който задава ритъма на загребването на веслата. Както и в другите дисциплини, така и тук има отделни дистанции – 200 м, 500 м и 2000 м.

За разлика обаче от останалите спортове, където състезателите са професионалисти, в надпреварата с драконови лодки повечето са аматьори. И екипажите често се сформират преди самите първенства. Но пък надпреварата е изключително атрактивна и фокусира вниманието на милиони зрители.

Въпреки че страната ни за първи път ще бъде домакин на подобен форум, българи досега три пъти са участвали на състезания с драконови лодки. И то в Меката на тази дисциплина – Шанхай. През 2015- и 2017-а наши екипажи стават първи, като изпреварват силните отбори на домакините и Тайланд. А през 2016-а са втори.

У нас драконови лодки освен в Русе, има и в София, на езерото „Панчарево“, Видин, както и в Пловдив. А през 2017-а по време на презентацията им на Гребния канал те бяха изпробвани от спортния министър Красен Кралев и тогавашния кмет Иван Тотев, които седнаха един до друг. В екипажа бе и двойният олимпийски шампион Николай Бухалов, сега президент на федерацията. Легендата имаше голяма заслуга лодката да стигне до успеха, изпреварвайки отбора на журналистите и Петър Мерков, двукратен олимпийски вицешампион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари