Доматеният сок помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола

0
Напитката оказва положителни ефекти и върху черния дроб и бъбреците
Напитката оказва положителни ефекти и върху черния дроб и бъбреците

Напитката оказва положителни ефекти и върху черния дроб и бъбреците

Добре известно е, че плодовите и зеленчуковите сокове са полезни за нашето здраве. Един от тях, по-специално доматеният сок, се счита за изключително здравословен.

Почти всяка здравословна диета включва пиенето на полезни сокове в по-малки или по-големи количества. Ключът е, че те трябва да са продукти, съставени изцяло от естествени съставки, без излишни добавки за подобряване на вкуса или текстурата, сподели Actualno.

Доматен сок: свойства. За какво помага?

Отдавна се твърди, че доматеният сок подпомага функционирането на организма ни. Той е много мощен антиоксидант, богат на витамини и минерали като калций, магнезий и най-вече калий.

Този сок спомага за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания, усложнения, свързани с хипертонията и атеросклероза.

Този продукт, благодарение на високото си съдържание на витамини С, А или К, може да укрепи имунитета, да намали вероятността от рак, да стимулира производството на червени кръвни клетки и да регулира киселинно-алкалното равновесие. Магнезият и калцият, от своя страна, подобряват функционирането на нервната система, намаляват чувството на умора и ускоряват регенерацията на мускулите.

Какво се съдържа в доматения сок?

Витамин А, витамин С, витамин К, калий, калций и магнезий.

След проучване, хората, които са имали проблеми с хипертонията и прекомерно високия холестерол, пиейки доматен сок, успяват да подобрят резултатите си.

Доматен сок и черен дроб

Въпреки че учените се фокусират основно върху връзката между доматения сок и кръвното налягане, продуктът показва положителни ефекти и върху други органи на нашето тяло, като черния дроб и бъбреците. Доматеният сок подобрява функцията на черния дроб и бъбреците благодарение на съдържанието на хлор и сяра.

Полезен ли е доматеният сок? Има едно важно условие

Благоприятното въздействие на доматения сок върху човешкия организъм е потвърждавано научно многократно. Авторите на проучванията обаче всеки път наблягат на един важен аспект. Всички анализи са проведени със сок без сол!

За съжаление солта е много често срещана добавка в доматените сокове. Тя трябва да подобри вкуса и да балансира киселинността, идваща от основната съставка. Както е добре известно обаче, солта допринася за много болести, включително хипертония и сърдечни заболявания. Затова е парадоксално, че пиенето на големи количества доматен сок със сол може да причини повече вреда, отколкото полза.

Доматен сок: по колко да пием на ден? Трябва ли да се пие вечер или на празен стомах?

Доматите могат да подкиселят стомаха и в излишък могат да доведат до неприятни последици под формата на болки в корема, свръхкиселинност, рефлукс. Затова е най-добре да регулирате подходящото количество за себе си.

Минималното и най-често препоръчвано количество е една чаша дневно. Най-добре е да я пиете сутрин, дори вместо сутрешното си кафе, за да могат всички хранителни вещества и витамини да се усвоят лесно.

Как се прави доматен сок? Ето една проста рецепта

Доматеният сок е широко достъпен и евтин продукт. Можем да го купим в почти всеки магазин за хранителни стоки. Тези, които намираме по рафтовете обаче, обикновено съдържат голямо количество сол. По-здравословна алтернатива е да приготвяме сока сами. Тогава можем сами да контролираме колко сол и захар да добавим на вкус. Малките количества от тях не би трябвало да навредят, стига да нямаме някакви противопоказания.

Тези, които имат проблеми със захарта, могат да я заменят с естествени подсладители. Важно е обаче преди всичко сокът ни да е годен за пиене.

Приготвяне на доматения сок:

Доматите се попарват, обелват се от кората, нарязват се на филийки и се отстраняват семките. След това ги сложете в тенджера, залейте с вода, добавете подправките и варете около 45 минути. Накрая цялата смес може да се прекара през сито, за да се отстрани сокът от семките. За да бъде продуктът по-дълготраен, той може да се пастьоризира.

Да ви е сладко!

*Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари