Докъде стигна работата по двата буферни паркинга за камиони в Русе?

2
По-напреднали са дейностите по големия паркинг, който се прави от "Тир паркинг Русе" ЕООД
По-напреднали са дейностите по големия паркинг, който се прави от "Тир паркинг Русе" ЕООД Видео: Русе Медиа

Общината обяви в петък, че е приключила обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и изграждане на буферен паркинг за тежкотоварни автомобили по бул. „България“- собственост на Община Русе. Това е т.нар. малък паркинг, който е на терен от 45 дка и ще е предназначен за 75 тира.

За изпълнител е определен единственият участник в процедурата – „Люник“ ЕООД, регистрирана в Драгоман. Дружеството е предложило да извърши дейностите за срок от 320 календарни дни. Средствата за строителството възлизат на 3 млн. лв. и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 5 ноември 2021 г.

Теренът е разчистен от храсти и дървета, преди да бъде избран изпълнителят, за да може да се спести време и да може дейностите да започнат възможно най-бързо, предава Русе Медиа. Спечелилата фирма е дала цена от 2 949 650 лв. без ДДС (3 539 580 лв. с ДДС), което с близо 10 000 лв. по-малко от посочената индикативна стойност на обекта.

На паркинга се предвижда строителство на бетонова площадка за паркиране на тирове със 75 паркоместа, острови с тротоари и озеленени площи заедно с техническата инфраструктура, една тоалетна. Паркингът ще бъде ограден с бариера за вход/изход на товарните автомобили и павилион за обслужващия персонал на бариерата. След изграждането му община Русе ще поеме управлението на паркинга.

Много по-напреднали са дейностите около големия паркинг в съседния имот, който се прави от „Тир Паркинг Русе“ ЕООД. През август 2022 г. дружеството спечели конкурса за учредяване на възмездно право на строеж върху терен общинска собственост за срок от 30 години. Фирмата спечели, наддавайки за отстъпеното право на строеж 18 200 000 лв.

От тях 6% (или малко над 1 млн. лв.) бяха изплатени на Община Русе преди подписване на договора, а остатъкът от достигнатата на конкурса цена ще се заплаща на 29 равни годишни вноски или малко под 600 000 лв. на година. Това ще осигури твърди приходи в общинската хазна, припомнят от общината.

Паркингът ще бъде върху терен от 163 декара, за 700 тира, разположен преди влизане в града. В момента там са насипани камъни, извършват се изкопни дейности и има струпана много техника. Спечелилата фирма е поела ангажимент паркингът да се изгради за 165 дни след издаване на разрешението за строеж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    анонимен
    Не мога да разбера - паркинг за 700 тира ще се построи за 165 дни, а другия /общински/ паркинг - за 75 тира 320 дни и то след като общината услужливо е разчистила терена!
  • 23
    1
    Бънкер
    След 10 години 600 000 лева ще са 600 лева. Така че твърдите приходи са ядец. Резонно би било, приходи с % от печалбата на ЕООД-то, ама някой пак си е оплел кошницата за унуците
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари