АКФ: Множество са нарушенията около буферния паркинг в Русе

4
Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки
Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки Видео: АКФ

Намеса на институции в подкрепа на монопол и любопитни роднински връзки

Втората част на видеопоредицата „Игра на паркинги“ разкрива как въведената през лятото система за контрол на тежкотоварния трафик през контролно-пропускателен пунт „Русе Дунав мост“ се използва, за да се принуждават превозвачи да ползват новопостроен частен буферен паркинг, свързан с лица известни от скандала на Капитан Андреево.

В допълнение, анализ на документи и сателитни данни показват, че строителството на съоръжението е започнало преди издаването на нужните строителни книжа. По същия начин е застроен малък общински имот в съседство – паркингът в него е бил построен още преди сключване на договора за проектирането и строителството му.

Видеото, което Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) публикува днес, разкрива нови притеснителни обстоятелства в допълнение към вече изнесената информация за съмнителната процедура и крайно неизгодната сделка, с която Община Русе продава на частната фирма „Тир паркинг Русе“ право на строеж върху общински терен срещу необосновано ниска сума и за изключително дълъг срок от 30 г.

“Както вече показахме в първата част на поредицата, договорът за учредяване на право на строеж не съдържа гаранции за защита на обществения интерес от функциониране на общодостъпен паркинг, който да облекчи тежкотоварния трафик на граничен пункт Русе,“ каза Лора Георгиева, правен експерт в АКФ. „Нещо повече, видеото от днес ясно показва предпоставки за монопол на паркинговата дейност, незаконосъобразно ценообразуване и събиране на значителен обем информация за превозвачите и товарите от страна на частно дружество.“

Освен, че строи и управлява паркинга за близо 600 превозни средства, „Тир Паркинг Русе“ ООД създава и оперира система за контрол на трафика, наречена „виртуална опашка“. За да бъдат допуснати да пресекат границата, превозвачите трябва да покажат, че са регистрирани в системата – нещо което се случва лесно за клиентите на „Тир паркинг Русе“.

Не така стои, обаче, въпросът с превозвачи, избрали да паркират другаде. Собствениците на конкуренти на „Тир паркинг Русе“ разказват, че техните чуждестранни клиенти срещат огромни трудности да се регистрират. В допълнение, кадри на АКФ от юни тази година показват как служители на „Тир паркинг Русе“ ООД, облечени в светлоотразителни облекла, спират шофьори на тежкотоварни автомобили преди отбивката за паркинга на фирмата и преди ГКПП Русе и ги насочват към паркинга.

В близост до служителите на “Тир паркинг Русе” ООД, застанали на входа на граничния пункт, ясно се вижда патрулен автомобил на МВР, факт който потенциално затвърждава внушението за задължителност, както и внушението, че служителите на паркинга са полицаи или други държавни служители, осъществяващи граничен контрол.

Според Наредбата за граничните контролнопропускателни пунктове, управлението на граничния трафик е изключителна компетентност на органите за граничен контрол. Въпреки това, чрез споразумение от 29-ти юни, Община Русе възлага на „Тир паркинг Русе“ създаването на система за регулиране на трафика, по силата на което частната фирма безвъзмездно създава и оперира т. нар. „виртуална опашка“. Споразумението между общината и частната фирма, поставя много въпроси:

  • Защо би се съгласил частният субект да предоставя услугата „включване във виртуална опашка“ напълно безвъзмездно?
  • Откъде дружеството има правомощията да принуди други частни субекти да се включат в поддържаната от него виртуална опашка, като условие за преминаване на границата?
  • Преотстъпила ли е държавата правомощията си по координация във връзка с граничната контролно-пропускателна дейност? На какво основание осъществяването на тази дейност се извършва от един частен субект в един, единствен паркинг в близост до граничния пункт?

„Макар номинално престоят с „Тир паркинг Русе“ да не е задължителен, в действителност превозвачите, и особено чуждестранните превозвачи, биват принуждават да го ползват чрез сугестиране и административни спънки,“ каза Бойко Станкушев, директор на АКФ. „По подобие на модела Капитан Андреево и тук виждаме как частна фирма осъщестявява дейности от компетенцията на държавата и как тази порочна практика създава неравнопоставеност между операторите на паркинги. Най-притеснителното в този опит за налагане на монопол са фактите, които пораждат съмнения, че всичко това се случва със съдействието на публични институции.“

Нарушения има и в начина, по който превозвачите се таксуват. Докато за български превозвачи, таксата на „Тир паркинг Русе“ е по-изгодна – 15 лв. срещу нива от около 18 до 19,50 лв. при конкуренти, чуждестранните транспортни фирми, включително и такива регистрирани в ЕС, заплащат 25 евро. Фрапантната разлика в цената нарушава разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, както и принципите на ЕС за равно третиране на фирмите, регистрирани на територията на Съюза. Освен това, директно се ощетява българския фиск, тъй като върху таксата за чуждестранните тирове не се начислява дължимия по закон ДДС.

Община Русе отхвърля обвиненията, че с активната ѝ помощ се създава един частен монополист с аргументите, че е създала свой собствен по-малък паркинг, който дава възможност за избор. Оказва се, обаче, че тръжната процедура за проектиране и строителство (проведена без достатъчно гаранции за оптимални проектантски решения и съотношение цена-качество) е белязана от редица съмнителни обстоятелства.

Сезонът, в който е обявена поръчката, отново е ваканционен – дните около Коледа на 2022 г., а кандидатът, е само един – драгоманската компания “Люник” ЕООД, собственост на Любомир Николаев Лазаров, брат на Анелия Николаева Лазарова, управител и съдружник в „Тир Паркинг Русе“. В допълнение, сателитни и кадастрални данни показват, че големият частен буферен паркинг и малкият общински са построени на съседни парцели и реално функционират като едно съоръжение с общ вход и обща пътна връзка. И в двата случая се касае за незаконни строежи — строителните дейности са започнали преди издаването на необходимите строителни книжа.

Тир паркинг Русе“ ООД получава влязло в сила разрешение за строеж на 31-ви март 2023 г. , месец след като съоръжението вече е било в голяма степен завършено. Според сателитни данни строителни дейности са започнали още в средата на декември 2022 г, като в периода около Коледа залесеният терен вече се е разчиствал. Към 19-ти февруари бетонът вече е бил положен.

Договорът, с който Община Русе възлага на „Люник“ ЕООД проектирането и строежа на общинското съоръжение е от 5-ти май 2023. Според сателитни данни, теренът вече е бил бетониран месец и половина по-рано.

Липсват официални данни община Русе да оперира и да генерира доходи от т.нар. „малък паркинг“, който е слят с големия, с оператор „Тир Паркинг Русе“. Възниква въпросът дали и този малък паркинг, рекламиран като „конкурент“ на големия реално не се експлоатира от и в полза на Тир Паркинг Русе?

„Публикуваме данни за множество нарушения, свързани с експлоатацията на тир паркингите на граничен пункт Русе Дунав мост. Призоваваме МВР, НАП, РДНСК, КЗК и прокуратурата да предприемат действия, в рамките за законовата си компетентност“, казва Бойко Станкушев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    18
    Рашу Нунеско
    Попитайте Бенчо Еколожски, колко мезонети купи през роднини )част от тях в чужбина) като благодарност. Боли го фара дали ще стане кмет втори път. 1 млн. В имоти му стигне да закрепи положението до края на живота. ТИР паркинга печели по 24 млн.на година, общината 800х. Благодарение на Пънчо.
  • 13
    17
    Пламен Даков
    Комплекс НОРД ще последва съдбата на паркинга.Ще бъде отдаден на дългогодишна концесия на фирма близка до Таки с комисионна дадена на Пенчо Милков.
  • 7
    16
    Незнаещ
    Кога ли АНФ ще прояви интерес към комплекс НОРД ??
  • 12
    15
    Русе :(
    Той два обекта даде на мафията - басейна и паркинга, а сега познайте кой финансира "успешната" му предизборна кампания и кой ще раздава пари на балотажа. А относно незаконните строежи, зам.кмета (онова черното, рошавато и дебело) ще опере пешкира за батака в строителните обекти. Ама кога деляха и беше хубаво...
  • 14
    14
    пхахаххаха
    нека гласуваме задружно за бай пенчо, че да ни затрие тотално
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари