Днес на протест излязоха само на жени - „жълти жилетки“

0
Те се събраха на площада на Бастилията в Париж
Те се събраха на площада на Бастилията в Париж Снимка: БНТ

За първи път днес протест само на жени - „жълти жилетки“ във Франция.

Те се събраха на площада на Бастилията в Париж ден след вчерашните осми поред съботни демонстрации. Равносметката от него е по-голямо участие, но по-малко арести в сравнение с 29-ти декември. Епизоди на насилие от вчерашния ден предизвикват днес полемика в обществото. Междувременно и Бриджит Бардо - една от иконите на френското кино взе отношение - тя заяви пред пресата, че разбира „жълтите жилетки“, и оцени президента Макрон като неубедителен, предаде БНТ.

Макрон, оставка“, скандираха жените в жълто, събрали се на Площада на Бастилията в Париж.

Софи Тисие, демонстрант: 80% от работеещите бедни са жени. За нас е много трудно в днешното общество, главно ние се грижим за децата, получаваме по-малко от мъжете, много жени нямат стабилна работа.

Организаторите подчертаха мирния характер на днешния протест, защото насилието измества вниманието от същността на проблемите.

Президентът Макрон още снощи в туирът осъди крайното насилие и призова към успокояване за да има дебат и диалог.

Кадри на два силови ареста в Тулон се появиха в социалните мрежи. Извършителят е полицейски началник, носител на Ордена на почетния легион. Според обясненията, той е отговорил на хулиганско поведение. Все пак срещу него е започнало вътрешно разследване.

Обект на полемика е и юмручната техника на демонстрант без жилетка срещу полицай на мост пред музея Орсе в Париж. Нападателят е разпознат като бивш професионален боксьор, полицейският синдикат обеща последици по Наказателния кодекс, но в социалните мрежи някои го обявиха за герой.

Безпрецедентна е атаката с мотокар срещу работното място на правителствения говорител Бенжамен Гриво, който беше евакуиран през задната врата.

Бенжамен Гриво - правителствен говорител: Не аз бях нападнат, а Републиката, институциите и демократичната форма на управление.

Опозицията от дясно и от ляво осъди насилието, но обвини правителството, че го предизвиква с очерняне на жълтите жилетки.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари