Директорът на училище в Русе, който не може да бъде уволнен

25
Синдикат пази от уволнение директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова
Синдикат пази от уволнение директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова

Синдикат пази от уволнение училищна директорка с 5 предупреждения

Директорката на ОУ „Иван Вазов“ в Русе Теодора Йорданова не може да бъде уволнена тъй като е секретар на общинския координационен съвет на независимия учителски синдикат към КНСБ в Община Русе.

"Към мен се обърнаха трима учители от ОУ "Ван Вазов", които ме запознаха с условията, в които са принудени да работят, стресът който преживяват ежедневно, налаганите им дисциплинарни наказания, публично злепоставяне, личностна дискредитация и уронване на авторитета им - заличаване на стенопис, изработен от учителя по ИИ, смяна на предназначението на оборудвани кабинети по ИИ и по музика, отстраняване от работа на заместник-деректор, дръзнал да изкаже професионално мнение, различно от това на директора на ОУ „Иван Вазов“ в Русе  - г-жа Теодора Йорданова", заяви Ирена Анастасова в парламента.

Тежките проблеми в управлението на училището са довели до реакция във вид на множество жалби и сигнали, последвани от проверки, извършени от РУО и от МОН.

"За периода от 2019-а до 2021- а са констатирани десетки нарушения, но поради заемната от нея длъжност са наложени само дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение вместо уволнение." Това обясни образователният министър акад. Николай Денков в отговор на депутата Ирена Анастасова относно извършените проверки в училището в Русе.

Той разясни, че за предходните три години от РУО са извършени 31 проверки, в хода на които са установени множествено нарушения на закона, Кодекса на труда и държавните образователни стандарти в системата на предучилищното и училищното образование. В следствие на проверките са издадени 18 заповеди със задължителни предписания от началника на РУО Русе, които не са са обжалвани от директора на училището и са влезли в сила.

„В допълнение на г-жа Теодора Йорданова са наложени общо 5 дисциплинарни наказания и предупреждения за уволнение със заповеди на началника на РУО от 21.07.2019-а, 10.08.2020, 1.03.2021, 10.05.2021-а и 22.11.2021-а. Едното наложено наказание не обжалвано, а по останалите четири има висящи дела“, обясни акад. Денков. Той допълни, че от РУО са искали от синдиката предварително съгласие за прекратяване на трудовите правоотношения с Йорданова, но получават отказа от председателя на синдиката. Поради тази причина съда би отменил всяка една заповед за уволнение. „Единствената пречка пред уволнението на директора е изискването на Кдекса на труда, с което ние трябва да се съобразим. Ще направя последен опит за разговор с председателя на синдиката в опит да приключи тази сага, защото тя вреди на авторитета на българското училище“, заяви министърът.

"Инспекцията на труда в Русе, общината Русе и експерти от МОН също са правили три проверки по сигнали за изразходването на средства по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Юли 2021- а експертите на МОН са констатирали несъобразни действия при изпълнение на дейности по проект „Квалификация на педагогически специалисти“ и РУО Русе сезира Окръжна прокуратура Русе и се провежда досъдебно производство", обясни акад. Денков. Той допълни, че МОН ще направи още една проверка на директорката.

Пред очите на цялата русенска общественост се руши една образователна институция

"През цялото време си мислех, че членството в който и да синдикат не може да бъде индулгенция за нарушаване на законите. Дълбокото ми убеждение е, че синдикалните организации са създадени да защитават интересите на своите членове при неправомерни действия на работодателите им, но не са създадени да прикриват и да са удобен пристан на хора, които нарушават законите. 

Аз лично не мисля, че е редно директор на училище да бъде същевременно и председател на общинска организация на независим учителски синдикат. Няма оправдание синдикална защита да се прилага, когато пред очите на цялата русенска общественост се руши една образователна институция", заяви г-жа Анастасова.

Заличиха умишлено стенопис в училище

Снимка: БНР / Ася Пенчева

Припомняме, че стенопис в една от класните стаи на училище „Иван Вазов“ в Русе е бил умишлено заличен. Автор на картината е известният художник, носител на много наши и международни награди, Валентин Георгиев, а по разпореждане на директорката на училището Теодора Йорданова неговата работа е била покрита с няколко слоя боя, за да се оформи пространство за нов фототапет.

Тъй като двете страни не са успели да се споразумеят по създадения проблем, днес той влезе в съда. Това е първото дело за нарушаване на авторското право в областта на изобразителното изкуство и ще се търси обезщетение за нанесените щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    18
    Anonimen
    Прием 2017-2018/2018-2019 колко ли пари потънаха по нечии джобчета и колко ли търговия с влияние се употреби , само погледнете приема чии деца са у дали са приети по правилата ( информацията е отвътре,лично преживяна) скоро много от нещата ще лъснат по EU проектите у то не само там " такса спокойствие" например
  • -12
    17
    ordkd
    Ха-ха! Трима учители! Къде са останалите 53??? Трима избиващи комплекси неудачници! Никой от предходно плюещите по директора ли не забеляза: 31 проверки за 3 тодини!!! В друтите училища няма и по 3. А който търси все намира за какво да се хване. Абсолютно целенасочена кампания срещу директора и училището воглаве началника на РУО.
  • 5
    16
    Адвокат
    От цялата тази история проличава административната немощт на РУО да се справи със ситуациятя и трябва да се намесва Министъра ! Това е невероятно: направени са 20–30 проверки, изписани са хиляди страници протоколи, наложени са наказания които се обжалват и заповедите се отменят от съда. Всичко това говори за невъзможност РУО да реши проблема. Всички тези приказки за синдикални защити са оправдания за несвършена работа ( а може би за нежелание да се свърши работата поради политически чадър ) .
  • 16
    15
    В. Димитров
    Може ли работодател, в лицето на Т. Красимирова, да бъде секретар на работнически синдикат? Как този синдикат ще защитава интересите на работниците или пак всичко е мижи да те лажем?
  • 18
    14
    Дунав мост
    Застаряващия милф - леля Теди, може единствено да поддържа еротичните фантазии на дядо Райнов и гербаджиите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари