Дилема на живот и смърт: Баща трябва да реши съдбата на двете си деца

0
Да спасиш едното си дете или да оставиш и двете да умрат?
Да спасиш едното си дете или да оставиш и двете да умрат? Снимка: BBC

Те са Мариеме - тихо дете, което обича да яде сладки неща и Ндейе - момиченце, което пее като ангел и кипи от живот. Двете са сестри, но делят едно тяло. А сега техният баща е изправен пред едно много трудно решение - да спаси едната от тях или да остави и двете си деца да умрат заедно.

Най-големият кошмар за един родител.

Сиамските близначета са родени в Сенегал. Баща им - Ибрахим, е успешен мениджър в туристическа агенция. Жени се повторно, като от първия си брак има две по-големи деца. През 2015 г. втората му съпруга забременява, а лекарите виждат на видеозона само едно дете - момиченце. По време на раждането, обаче, екипът остава изненадан, разказва Dnes.bg.

Момиченцето не е само едно, а освен това има и един огромен проблем - двете деца са слепени. Датата - 18 май 2016 година - денят, в който целият свят на 50-годишния Ибрахим от Сенегал се променя завинаги.

Разделянето на децата се оказва много сложна задача, тъй като са свързани по много особен начин. Децата имат само два крака, вторите им ръчички са съединени, а освен това споделят и някои органи - имат общ черен дроб, общ пикочен мехур и една храносмилателна система.

И така Мариеме и Ндейе живеят в продължение на две години и 8 месеца. Само няколко седмици след раждането им става ясно, че ще има нужда от сериозна медицинска намеса, а медиците в Сенегал не могат или не желаят да помогнат на семейството. Причината за това е, че макар и страната да е една от най-развитите в Африка, хората с увреждания не се възприемат добре. Така се принуждават да потърсят помощ другаде.

Първо опитват в Белгия, където Ибрахим има връзки заради работата си. Нямало болница, която да окаже помощ на сиамските близначки. Опитали в Германия, където живеят двете сестри на 50-годишния баща, но нито една болница не е срещала толкова сложен случай. Последвали запитвания към медицински заведения в Зимбабве, Норвегия, Швеция, Америка. Една от болниците дори поискала един милион долара в аванс преди изобщо да прегледат момичетата.

Последната надежда на Ибрахим била Франция, където му казали, че не могат да направят нищо по въпроса и момиченцата ще умрат.

Ибрахим се отказал, но децата продължавали да живеят. Ден след ден те ставали все по-големи, смеели се. И така бащата решил да потърси отново решение. Скромното му проучване го отвело до историята на две сиамски близначки от САЩ, които са съединени по почти същия начин. Двете момичета сега в средата на 20-те си години, работят като учителки, могат да шофират и да спортуват. И така надеждата се възродила. Търсенето на спасение отвело Ибрахим в Лондон. Една от болниците в британската столица има богат опит със сиамските близнаци. Така семейството се мести в града, което също се оказва едно голямо предизвикателство, което освен това струва и доста скъпо.

Спестяванията на 50-годишния баща отиват за лекарства, терапии и консултации с експерти. Мъжът имал здравна осигуровка, но тя не покривала всички разходи. Така получава помощ от първата дама на Сенегал, която разбира за случая на сиамските близначета чрез благотворителната си фондация. Жената се свързала със семейството и веднага протегнала ръка.

Семейството каца във Великобритания през януари 2017 г.

Макар и медиците да правят всевъзможни изследвания на момиченцата и да дават всичко от себе си, за да гарантират бъдещето им, пред семейството се появява друг проблем.

Парите, отпуснати от първата дама на Сенегал започват да свършат. Заради грижите, които Ибрахим полага за децата си, мъжът е принуден да напусне работа, което спира доходите на семейството. Така изведнъж се озовават на улицата. Майката на сиамските близначки изведнъж решава да изостави семейството си и да се върне обратно в Сенегал, за да се грижи за първото си дете. Така бащата остава сам с двете си деца.

В момента семейството се намира в Кардиф, а проблемите тепърва предстоят. Едното от момиченцата е с изключително слабо сърце и медиците не дават добри шансове за оцеляване след операцията. Бащата е изправен пред едно много трудно решение.

Ако медиците направят опит да разделят оперативно сиамските близначета, то по всяка вероятност сърцето на Мариеме няма да издържи. Ако, обаче, двете останат съединени, шансът да оцелеят е нулев.

Дилемата - да спаси едното си дете или да остави и двете момиченца да умрат заедно.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари